ОбществоРегионални

Самоковски „Петъци за бъдеще” – епизод 2

Самоков 365

Самоков отново стана част от инициативата „Петъци за бъдеще”. Група младежи демонстрираха и засвидетелстваха подкрепата си към опазването на климата като се включиха в Глобалната климатична стачка миналия петък /13-ти декември/. В центъра на инициативата застанаха двете сестри Илина и Лора Генови, подкрепени от техни приятели. Идеята „Петъци за бъдеще” започва и се заражда от личния протест на шведската ученичка – Грета Тунберг. Той стана факт преди около година, а целта му е да заостри общественото внимание върху въпросите, свързани с околната среда и глобалните климатични промени.

Намира подкрепа в много млади хора, вярващи в промяната. „Има много неща, които могат и трябва да се направят” – сподели Илина. В подкрепа на това прилага и някои факти. От всички 8 милиона животински и растителни видове на Земята, 1 милион са застрашени от изчезване в следващите няколко десетилетия. Друга стряскаща статистика е свързана с това, че 25 % от парниковите емисии са причинени от обезлесяване, земеделие и фертилизация на почвите, като производството на животински продукти допринася със 75% от това. Като цяло 32% са загубените глобални горски площи в сравнение с прединдустриалните времена.

Младите хора на Самоков и не само, дават пример, че са загрижени за природата и своето бъдеще. Те са верните последователи на Грета Тунберг – момичето, придобило световна известност с грижата към природата и идеите си в зелено.Решени са и на други подобни акции с надеждата, че все някой ще се вслуша в призивите им.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close