Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоковски младежи ще са част от Глобалната климатична стачка този петък на площада

Анна Манова 

Самоковски младежи ще покажат подкрепата си към опазването на климата като се включат в Глобалната климатична стачка този петък /20 септември/. Мероприятието ще се проведе на площад „Захари Зограф“ от 17:00 часа.

Организатори в Самоков са 15-годишната Илина Генова, подкрепена от Деяна Шевченко /16г./ и Лилия Пейчинова /13 г./. Глобалната стачка за климата е инициирана от ученическо движение „Петъци за бъдеще“ /Fridays for future/, започнало от личния протест на шведската ученичка Грета Тунберг преди една година. Симпатизанти на идеята са множество млади хора, които намират възможност да се борят за нещо, в което вярват.  Ежемесечно в стачката се включват хиляди души в повече от 1600 града в над 100 страни. В България има организирани в София и Варна. А този петък амбициозните момичета, които следят движението „Петъци за бъдеще“, ще излязат на протест в Самоков, за да покажат подкрепата си към световното движение, което настоява за решителни действия за ограничаване на климатичните промени. Илина Генова е взела участие в стачката в София през май месец.

„Аз и още две момичета от Самоков следим движението „Петъци за бъдеще“ и решихме да организираме акция и в нашия град като подкрепа към тази кауза. Очакваме да се съберем група млади хора с плакати  с различни послания, за да покажем, че и нас ни е грижа за проблемите с климата и настояваме за конкретни и решителни стъпки за тяхното решаване. Така ще можем да се включим в третата Глобална стачка за климата, без да ни се налага да ходим до София. Ще акцентираме  върху местните проблеми  – недостатъчно добре работещата система за разделно събиране на отпадъци в общината, прекомерното използване на коли в града, лошата инфраструктура за пешеходци и колоездачи“, подчерта организаторката Илина Генова.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close