Криминални

Самоковски криминалисти задържаха участник в телефонна измама

policeСамоков 365

Навременно подаден сигнал в полицията осуети пореден опит за телефонна измама в Самоков.

Сигналът е получен на 29.06.15 г. /понеделник/ в обедните часове около 13:50 от жител на град Самоков. Той съобщил в полицията за провеждащ се телефонен разговор между майка му и непознат мъж, представящ се за неин племенник, който се нуждаел от финансова помощ в размер на 2000 лева за закупуване на климатици от магазин в София. Благодарение на бързо подадения сигнал криминалистите установили, че 66-годината жена е била „инструктирана“ да постави парите в найлонов плик, който да предаде на представител на фирмата, който щял да дойде на домашния й адрес. Полицейските служители реагирали незабавно и малко след 14 часа задържали криминално проявения столичанин  С.И. /45г./ в момент на получаване на поисканата парична сума. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура- Самоков.

Това е поредният опит за телефонна измама, който обаче за разлика от предишни пъти се увенчава с неуспех. Многократно са предупреждавани жителите на града за подобен тип измами. Те обикновено се извършват в обедните часове, като обичаен обект на набези от телефонни измамници са лица над средната възраст.

ОДМВР-София горещо апелира към гражданите да бъдат особено предпазливи при получаването на телефонни обаждания, свързани с искане на парични суми под различен предлог. Напоследък особено актуални са опитите за телефонни измами, при които възрастни хора се въвеждат в заблуждение от техни мними роднини да заплатят немалки суми за закупуването на климатици или да заплатят доставката на вече „поръчани“ такива.

Изключително важно е гражданите непрекъснато да напомнят на възрастните си близки да не се доверяват на телефонни обаждания, при които им се искат пари; да не се блазнят от изгодни предложения и в никакъв случай и под никакъв предлог да не дават пари в брой. Да им се обясни внимателно да запазят спокойствие и да не съобщават по телефона личните си данни.

В случай на извършен опит за измама своевременно да сигнализират в районното управление на МВР, на тел. 112, а при невъзможност за това – да съобщят на близки или съседи, да информират кмета или полицейския инспектор на населеното място.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close