Самоков

Самоковски зелник взе участие в сопотска кулинарна изложба

Анна Манова

%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5-2

Самоковски зелник, по традиционна рецепта, взе участие в сопотска кулинарна изложба. Той беше част от събитие, което се състоя на 18 ноември от 17:30 часа в библиотеката на НЧ „Иван Вазов 1871”, гр. Сопот. Основната инициатива е представяне на книгата „Гозбите на старите българи”, с автори Румяна Пенчева и Мирела Костадинова. В книгата своето почетно място заемат и любимите гозби на патриарха на българската литература – Иван Вазов. Включена е и рецепта на една от тях. Всяка една личност, макар обвита и позната предимно в сферата на патриотичното и духовното все пак да има афинитет към някои ястия от богатата  българската кухня. Една от Вазовите слабости е била агнешка дроб сарма.

%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5

А за да бъде по-атрактивно самото представяне на книгата към нея е включена и кулинарна изложба. Първоначално замисълът е бил вкусотиите да са само от сопотския край, но после темата е била разгърната, което от своя страна е дало шанс на самоковската Зоя Станкова да се представи с нещо от родния й край. Тя се е спряла на зелник, който се състои от краешник, а в средната част има плънка, която е от праз лук и киселец. И за да бъде още по-привлекателен за окото в горната част е поставила декорация. Наред със самоковския зелник в изложбата, която не е с конкурсен характер, се нареждат още печена тиква, ябълков щрудел, салати, пълнени чушки и още редица вкусотии.

%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba

Това е част от поредица събития във връзка с 21 ноември – Денят на християнското семейство, организирани от читалището и общината на град Сопот.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close