Спорт

Самоковски деца тренират уейкборд със световни атлети

beti1Докато болшинството от хората в града се подготвят за зимния сезон, няколко души не искат да оставят лятото да си отива и се отдават на уейкборд край язовир Искър. През изминалите два уикенда гост в Самоков беше атлетката от световна класа Шарлор Браян, която обучаваше 15-годишната самоковка Бети Кичукова.

Уейкбордът е като сноуборда, само че по вода. Подобно на водни ски, за практикуването му са необходими специални лодки или въжен лифт. Бети Кичукова е сноубордист към клуб „Борокидс”. Тя имаше възможността да бъде обучавана от Шарлор Браян, която е член на Националния отбор на Великобритания по уейкборд и европейски шампион. Само след четири дни обучение, Бети започва да прави скокове над вода на 180 градуса. Напредването й е изключително бързо, това отбеляза и самата Браян: „Принципно това ниво се усвоява в рамките на един цял сезон обучение, но не и само за четири дни. Тя е истински спортист”.

„Уейкбордът е един от най-бързо развиващите се спортове през последните петнадесет години и включването му в Олимпийските игри ще бъде изключително, а идването на Шарлот тук е една добра перспектива за българите. Откакто тя е при нас, сме правили много демонстрации на деца, като това е оказало помощ за обучението им в този вид спорт. Проблемът на българското правителство е финансирането. Карането на уейкборд с лодки е изключително скъпо удоволствие. Друго достъпно такова съоръжение е въженият лифт, намиращ се в Казичене (София), който за наше учудване все още работи, въпреки че самият лифт е много стар. Той е използван още през 80–те години от Националния отбор по водни ски”, посочва Мат Пигдън, основател на Българската уейкборд и водни ски асоциация.

„Бети вече има основата на нейните умения, благодарение на практиката и със сноуборда. Само след четири дни обучение тя вече е готова да се издигне на по-висок клас и може да бъде включена в състезания в Обединеното кралство. Това, което е усвоила за няколко дни е удивително. Разбирам, че Бети е доминираща фигура и една от най-добрите в сноуборда, но всеки има потенциала да стане и топ уейкбордист, при наличието на условия за това. Имам готовност да идвам в България всяка година, за да помогна при обучението и развитието на децата. Всеки има нужда от подкрепа, за да продължава да се развива. Мат ме тренираше и спонсорираше в рамките на седем години и сега е мой ред да бъда полезна към спорта”, пояснява Шарлот Браян.beti2

„Сноу анд Уейк Бългериа” през изминалите седем години организира уейкборд на язовир Искър през летния сезон. Мат Пигдън, който е в основата и обучението вече двадесет и две години, има проект, който е в процес на реализиране. Той включва обработването на запустял участък земя край град Самоков и превръщането му в международен парк, включващ въжен лифт, който да е ориентиран както към живеещите тук, така и към туристи от различни места. Въженият лифт е тихо и екологично чисто съоръжение, също така е значително по-евтино. Карането на уейкборд по този начин става достъпно за всеки желаещ.

„Нямам търпение да дойде денят, в който уейкборд паркът ще отвори врати и най-вече местните хора ще се насладят на този вид спорт. Предвиждам да има сезонни карти, които ще се издават на децата от региона, за да карат колкото си пожелаят през целия сезон. Планираме да привлечем и други треньори от Европа, за да помогнат за обучението на местния клуб. На Олимпийските игри през 2020 година бихме искали да видим класиран участник по уейкборд от Самоков, тъй като Бети Кичукова има пълна нагласа и притежава необходимите качества за участие в тях”, обобщава Мат Пигдън.

За повече информация относно уейкбординга: contact@snowandwakebulgaria.com

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close