Култура

Самоковски десант в СКАТ

ot bg po bg

Димитрина Божилова

Ако някой ме попита: „Защо ходиш почти навсякъде със самодейците от читалище „Младост”?”, веднага ще му отговоря следното: Бях 20 години учителка, много обичам децата, а там има доста – малки и големи. Завършила съм Художественото училище, а там Иван Шуманов прави чудеса със своите малки художници. Играла съм и аз в танцова трупа, а техният ТС „Самоков” е много добър. Силно съм привързана и към българския фолклор, а бабите-шишмановки от много години пеят техните изворни песни. И не на последно място е председателката на читалището Лили Шуманова. Толкова общи черти имаме, че много я обичам и уважавам и съм готова винаги да помагам с каквото мога.

Затова бях и аз при Галя Асенова – автор и водещ на предаването „От българско по
българско” на телевизия СКАТ. Отиваме два буса с танцьорите – малки и големи, с Иван Шуманов, хореографа Станислав Марков и родители. С нас са и 6-те шишмановки, начело с Иванка Слатинска. Доста време прекарахме в залата – репетиции, уговорки, разпяване и разиграване. Малко трудно стана съчетаването на свирнята на оркестъра и изпълненията на бабите. Може би защото те винаги са пеели акапелно, черпейки от шишмановския изворен фолклор. Макар и на доста напреднала възраст, на тях им се иска още да пеят, но моето мнение е, че вече е време да оставят на по-малките певици към читалището да прославят фолклора на голямото и богато някога село Шишманово, глътнато от водите на язовир Искър. Малките добре се проявиха пред микрофоните – Ани Иванова, Александрина Попова и Божидар Костов. Към тях прибави своето хубаво изпълнение на „Македонско девойче” самоковката Ани Димитрова. Галя Асенова водеше предаването с лекота и приканваше пред микрофона и Лили, и Иван, и Станимир да разкажат за живота и дейността на читалището, за талантливите самоковчета, за отличията и наградите, спечелвани от ентусиазираните самодейци. За тези 10 години, които са една малка част от живота на читалище „Младост” може да се каже, че са богати на изяви, защото всички действат заедно и затова се постигат успехи – това потвърди и Лили Шуманова. С нейната обич към децата, с творческия талант на Иван Шуманов, с майсторството на хореографа Станислав Марков и сътрудничеството на родителите, в читалището се живее и твори с желание и хъс. Това показаха в своите изпълнения на различни хора и малките, и големите танцьори от ТС „Самоков”. Затова те заслужиха похвалите от Галя и от оркестъра на СКАТ. А 8-те момичета и момчета от тяхната танцова формация подгряваха с темпераментни танци и нашите певци, а и гостуващите в студиото Веселена Радева и Вилимира Недялкова, които изпълниха професионално песни от Шоплука, Родопите, Добруджа…

Много ни хареса изпълнението на 17- годишната ученичка от 144 СОУ /специалност „Пеене”/ Ирина Асенова. Това слабичко девойче е от с.Кленовик, Радомирско и пее чудесно. Има голямо желание да учи и по-нагоре. Сигурна съм, че ще успее. Галя Асенова направи реклама и на нашия Бобфест, който тази година ще се проведе на 6 и 7 септември. Показани бяха издаваните всяка година в Радуил плакати, покани и книги на Гебо. Да се надяваме, че след това предаване ще получим заявки за участие на нови фолклорни и танцови състави. Това посещение в СКАТ не е първото, нито последното. Сигурно и други фолклорни групи ще приеме Галя, за да докажем, че пазим още народните обичаи, традиции и песни и се гордеем с това.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close