Седмицата

Самоковски дарения за пострадалите в Мизия

DarenieАнелия Балабанова

Самоковци отново доказаха, че са отговорни хора и не са безразлични към чуждото нещастие. С готовност се включиха в организираната втора дарителска акция от Общинската организация на БЧК, този път за подпомагане на пострадалите от наводненията в Мизия. „За Варна, Добрич и Велико Търново събрахме доста неща” – съобщи Р. Гаврикова – доброволец към БЧК и отговорник за кампанията. Има и хора, които даряват повторно. Имената и вида на помощите се описват подробно в специално създадения сайт www.samokov.info/bg. Пунктът се намира в сградата на Стария родилен дом и в него от 9.00 до 15.00 всеки може да предостави своята помощ за нуждаещите си. Приемат се одеяла, олекотени завивки, спално бельо – чаршафи и калъфки, почистващи препарати и храни, най-вече консерви. Ето още важни подробности.

Г-жо Гаврикова, отзовават ли се хората на апела за помощ?

Дарителската кампания стартира на 24-ти юни и на практика не е спирала. На пострадалите във Варна предоставихме легла, одеяла, спално бельо и храна.  Във Велико Търново също, но без храна. За Добрич изпратихме единствено легла. Всеки ден някой нещо донася. Хората по различни пътища получават информация и се отзовават.

На национално ниво се появиха сигнали за злоупотреби. Вие може ли по някакъв начин  да контролирате този процес?

Злоупотреби имаше от страна на хората, които получават помощи. Ние не носим отговорност за това. Нашият ангажимент е до момента на предаването. След това няма как да осъществяваме контрол.

Различава ли се първата кампания от сегашната?

Мога да откроя няколко съществени разлики. Инициатор на първата кампания беше Общината и ние я подкрепихме. Тогава дарители  бяха предимно възрастни, а за сегашната се отзовават доста млади хора.  Сегашната акция е фокусирана върху неща от първа необходимост.

Имаше и пострадали места в Софийска област – Етрополе и Своге. Ще помогнете ли и на тях?

Вероятно ще се наложи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close