Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоковски акордеонисти и студенти от НМА в общ благотворителен концерт

Анна Манова

Благотворителен концерт събра на една сцена ученици, студенти и преподаватели по акордеон. Той се състоя на 30 януари в салона на читалище – паметник „Отец Паисиий – 1859”. Събитието бе в помощ на музикалния педагог Латинка Банева, която живее и преподава в гр. Ловеч. Тя се нуждае от средства за лечение в чужбина. Поставената й диагноза е липосарком на меките тъкани. До този момент в България са и извършени две неуспешни операции. Заболяването е изключително рядко и единственият шанс за излекуване и спасяване на крака от ампутация е операция в Турция. Необходимата сума е 50 000 евро.

Организатор на благотворителния акордеонен концерт е талантливата музикантка Ирена Рогачева, която в момента е третокурсничка в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Към благородната инициатива се включиха нейни състуденти и колеги от Младежката организация на българските акордеонисти /МОБА/, както и ученици от школата на Георги Машов.

На входа беше поставена интересна кутия под формата на акордеон, в която всеки можеше да пусне средства по своя преценка. Ирена Рогачева освен като организатор на събитието бе негов водещ и участник. От сцената тя успя да благодари на всички присъстващи, които се включват на драго сърце в каузата за подпомагане на един добър професионалист и преподавател да може да предава нови знания на учениците си. Към благородното начинание се включи и доц. д-р Добромир Митев, преподавател в НМА. Той лично се познава с Латинка Банева, неговото желание е той и неговите студенти да подадат ръка на музикант в нужда.

„Латинка Банева е преподавател с изключителна активност. Преподава в Музикалната школа в Ловеч. Това е най-голямата по численост музикална школа в страната. В момента тя наброява около 23 деца, които са до 7 клас. Латинка обучава деца на акордеон повече от 40 години. И ако на година излизат по 20 от школата само си представете за каква армия става въпрос”, поясни Митев. Той сподели, че учениците с нетърпение очакват завръщането на своята преподавателка.

Началото на музикалната програма бе поставено от възпитаниците от школата на Георги Машов към Читалището, които за пореден път показаха талант и виртуозност, с която не отстъпват дори на по-големите от тях. На сцената се изявиха Димитър Рогачев, Цветан Костадинов, Румен Цветанов, Николай Петров, Адриан Чучуков, Иво Иванов. От студентите се представи четвъртокурсникът Венислав Будинов и Ирена Рогачева. В концерта с няколко изпълнения се включи и Мариан Минчев, който в момента е 12 клас в НМУ „Любомир Пипков”. От сцената прозвучаха както класически изпълнения така й традиционен български фолклор. Доц. д-р Добромир Митев свири на една сцена с Цветан Костадинов и Румен Цветанов. Георги Машов също се изяви в дует със свои ученици.

Финалът на благотворителния концерт беше отново с дует, но този път на дългогодишните музикални партньори и носители на множество отличия Ирена Рогачева и Мариан Минчев, които изсвириха Граовско хоро. Публиката изпрати с аплодисменти талантливите музиканти и техните преподаватели. А събраната сума от концерта, възлизаща на 456,30 лв., ще бъде преведена по сметката на Латинка Банева.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close