Регионални

 Самоковският художник Иван Шуманов участва в Международен пленер в Хърватия

Aнна Манова

В началото на месец март /01.03-10.03/ самоковският художник Иван Шуманов взе участие в Международен пленер в Конавле, Хърватия. Шуманов е бил заедно с още 15 участници от 10 държави – Хърватска, Черна гора, Босна и Херцеговина, Турция, Испания, Германия Холандия, Унгария, Сърбия. Организатори на събитието са организация Световни Арт игри WAG, заедно с президента им – Питър Вайз, председателят на същата организация за Босна и Херцеговина – Ирфан Хозо и Иво Крамар – гвардиан на манастира, където са настанени и творили художниците.

През 2012 година Шуманов отново е участвал в Международен пленер в Хърватска, в гр. Вуковар. Там организаторите са били същите, като те са останали впечатлени от уменията на самоковския художник и го канят отново. Всъщност Иван Шуманов е единственият българин, взел участие на пленера в Конавле

Идеята за този вид събития е принос към духовното обогатяване на участниците, запознаването им с друг вид култура и практики, обмяна на информация, свързана с развитието и новите тенденции  в изкуството.

„Всички участници бяхме настанени в отлични условия за творческа работа и престой в манастир „Свети Влахо”, в придворие Конавле. През цялото време домакините полагаха изключително внимание към художниците, бяха организирали интересни музикални програми с типична за района музика, запознаване с местните традиции, култура, обичаи. Както и обиколка в Дубровник. Участниците бяха вдъхновени от мястото и интерпретираха в своите произведения по свой авторски начин видяното и усетеното от тях чрез различни техники и стилово изразяване. Този вид общуване, в рамките на няколко дни между художници от различни държави, позволява една добра комуникация и  дълготраен контакт.  За мен е важно да покажа и обясня на моите ученици какво точно се случва по време на международен пленер. За това, че се изисква изключително сериозно отношение и отговорност. Пленерите са едно средство за създаване на междукултурни отношения, професионални контакти, разкриване на нови възможности за културни взаимодействия. Тъй като бяхме във францискански манастир аз нарисувах триптих, който е вдъхновен от картините на италианския художник Джото. По-специално неговата серия, свързана с легендата за Св. Франциск. Изобразих „Стигмата”, но това е моя лична авторска интерпретация, представена по съвременен начин”, поясни Иван Шуманов.

Като допълнение самоковският художник е подарил на участниците и организаторите на пленера информация за Самоков под формата на презентация, книжки със самоковските художници, каталози на известни български художници и не на последно място по един типично български символ, характерен за март – мартеницата.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close