Любопитно

Самоковският славей Габриела Даганова ще избира стойностни песни в конкурс към СУ „Климент Охридски”

Анна Манова

Самоковската талантлива певица Габриела Даганова ще бъде част от жури в конкурс за написването на стойностна българска песен. В момента тя е студентка в специалност „Българска филология” в СУ „Климент Охридски”, наред с това, обаче, не загърбва силната си любов към музиката. А начин да съвмести двете неща я прави подходящ участник в 6-членно жури в конкурс за текстове на песни. Той е организиран от студенти по българска филология, с подкрепата на Студентски съвет при СУ „Климент Охридски”. И се провежда за втора поредна година.

Целта на конкурса е да се подберат текстове с филологическа стойност и да се преработят в песни за българската популярна музика. Организаторите смятат, че голяма част от текстовете на новите български парчета нямат културна тежест, нито филологическа перспектива за лиричност и смисъл. „Ще превърнем в песни всички произведения, които бъдат одобрени от нашата музикално – филологическа комисия. Това е още една възможност за изява, както и мотивация за разнообразните интереси на студентите”, споделя организаторът Атанас Нейчев. Нейчев е студент по българска филология, член на Студентския съвет при СУ. Той е член на постоянната комисия за хуманитарни науки и изкуства към Националната агенция за оценяване и акредитация. От 2008 година е активен блогър и организатор на множество конкурси, от 2011 пише текстове, а от 2013 година работи с български и полски студенти, като ги насочва в писането на текстове.

„Атанас Нейчев е мой колега в университета. Общите ни интереси, свързани с музиката, ни събраха. Покани ме да бъда част от журито на тазгодишни конкурс. Най-хубавото е, че е успял да събере сериозен екип от музиканти. Работи с две звукозаписни студиа и песните ще бъдат записани. Като цяло идеята много ми допадна, много позитивна и с много заряд. Като главната цел е да намерим и популяризираме стойностни текстове”, сподели пред вестник „Самоков 365” Габи Даганова.

В конкурса са определени три награди – две втори и едно първо място.  Победителят ще бъде отличен по точкова система от сбора на критериите: смислов и културен принос, инструментация, структура, оригиналност, ритъм, техника. Формулярът за участие е отворен за всички студенти от 3 април до 15 май. Авторът, който ще бъде отличен с първо място ще получи плакет за принос за връзките между филологията и изкуството. Награждаването ще се състои в края на семестъра в Софийския университет.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close