КултураОбществоРегионалниСамоков

Самоковският исторически музей – първата сграда в страната, проектирана за музей

Самоков 365“

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Той е честван за първи път  през 1978, а решението за това е взето година по-рано в Москва на XI-та генерална конференция на Международния съвет на музеите.

Самоков заема несъмнено достойно място в българската културна история. Със създаването на музейна сбирка през 1930 г. в града е поставено началото на професионалните занимания с културно-историческото наследство на този възрожденски град.

През 1936 г. музеят е утвърден с правилник от Министерство на просвещението. Под вещото ръководство на известния български етнограф проф. Христо Вакарелски през 1938 г. е организирана първата етнографска изложба, а през 1940 г. е построена музейната сграда по проект на арх. Ю. Юрданов. Това е първата сграда в България, проектирана за музей. Музейните фондове се комплектоват с емблематични творби на самоковските зографи – икони и щампи; с произведения на художествените занаяти; с документи, фотографии, съвременно изкуство, находки от археологически разкопки.

От 1957 г. музеят има постоянна експозиция. Създаването на музейната институция в Самоков дължим на художниците Наум Хаджимладенов, Павел Францалийски, Христо Йончев-Крискарец, проф. Васил Захариев, Слави Генев, Георги Белстойнев и на многобройните дарители. Постоянната експозиция беше обновена през 2007 г. след основно саниране на сградата на музея.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close