Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоковският дует „Пирин” се завърна със специална награда от „Пирин Фолк” 2018

Анелия Балабанова

Самоковските изпълнители от дует „Пирин” – Радостина Димова и Румен Иванов пожънаха пореден успех в кариерата си и се завърнаха със специалната награда на „Фен Фолк TV” от участието в ХXVI-тото издание на фестивала „Пирин Фолк” в Сандански.

„За нас това е голямо признание за целия труд, който полагаме и стимул да продължим да работим още повече, с още по-голямо усърдие и хъс. В лицето на организаторите от „Фен Фолк TV” ние виждаме още веднъж подадена ръка за нови големи и смели начинания” – споделиха те. Компетентно жури в състав –  Ваня Монева, Димитър Динев, Милан Зарков от Македония, известната поетеса Надежда Захариева, Георги Андреев и зам.-кметът на Сандански Зорица Органджиева имаше за задача да каже своята тежка дума относно изпълненията.

Третото поредно участие на самоковския дует във фестивала се оказа доста атрактивно. „Освен, че сме певци, ние сме на първо място артисти. Изпълнението на една песен не означава само да излезеш и да я изпееш вярно и хубаво. Необходимо е да има присъствие, сценично поведение, актьорско майсторство, които също да се включат. Постарахме се доста и мисля, че направихме интересни неща на сцената” – коментираха Румен и Радостина по повод участието си. Облечени в атрактивни костюми, изработени от самоковската дизайнерка Иванка Бончева, те за пръв път представиха на „Пирин фолк” обичай, свързан с т.нар. „връзване на младоженци”. По думите им се е получило хубаво и интересно за публиката.

„Едно такова събитие не се случва толкова лесно, колкото изглежда на зрителя. Тук е моментът да благодарим на организаторите и целия екип, който създаде ХXVI-тото издание на „Пирин Фолк”. За всяко нещо, дори и най-дребното стоеше човек, който отговорно си върши работата. Режисьор на целия фестивал е небезизвестният Димитър Шарков. Никак не е лесно да стъпиш на сцената на „Пирин фолк” – най-големият форум за фолклор в България и един от най-големите на Балканите” – разказаха те, издавайки и неща от кухнята. Отсяването на песните не е никак лесно и е субективен фактор. Всеки е вложил немалко сили и средства, за да стигне до тази голяма сцена на Летния театър в Сандански.

Радостина и Румен не изключват възможността следващата година отново да ги видим на „Пирин Фолк”.

„На такива фестивали трябва да се явяват не само млади изпълнители, които в момента прохождат, но и вече утвърдени. По този начин и на публиката доставят удоволствие” – е категоричното им мнение. Със задоволство заключават, че тази година, освен с награда, връчена лично от директора на фестивала – Ненчо Касъмов, са се прибрали с много нови знания и запознанства. Обменили са опит със свои колеги, от които са научили много нови неща. Родили са се и много нови идеи, които тепърва предстои да бъдат осъществени.

Като цяло XXVI-тото издание на международния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин Фолк” Сандански 2018 г. ще остане в историята с няколко прецедента. За пръв път един изпълнител – трио „Булгарина” печели първата награда и в двата конкурса. Втората награда в двата раздела също беше дублирана и отиде при чаровната Цветелина Веселинова. Хубава музика и приятни емоции изпълниха Сандански в рамките на три дни – от 24 до 26-ти август.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close