ОбществоРегионалниСамоков

Самоковските самодейци излязоха с премиера на „Не всеки крадец е мошеник”

Анна Манова

В първия ден от месец февруари самоковската театрална група към читалище – паметник „Отец Паисий” се представи с премиера на „Не всеки крадец е мошеник” по Дарио Фо. С постановката се поставя началото на честването на 160 години от създаването на културната институция.

„Не всеки крадец е мошеник” е популярна комедия, която няколко пъти е играна на самоковска сцена както от гостуващи любителски театри, така и от професионалисти в областта. Този път обаче публиката имаше възможност да присъства на представянето й от местни самодейци, под режисурата на Васил Михайлов. За сценографията и музикалната картина се бе погрижила Ралица Стоянова, която също така беше и в една от главните женски роли. Премиерата се радваше на силен интерес и това личеше от препълнената зала. Няколко месеца са били необходими на нашите театрали да се подготвят за своето излизане на сцена.

Историята поставя актьорите в нелепи ситуации, които от своя страна стават поводи за комични случки и разговори. В богаташка къща късно вечерта се промъква професионален крадец, в ролята се превъплъти Емил Ушагелов. И точно когато нещата уж вървят по план за него – да вземе най-ценното и да си тръгне, в къщата се завръща собственикът, който е решил да изневери на съпругата си с красива и своенравна дама. Изневеряващият съпруг в случая беше изигран от Пантелей Гаврилов, а невярната съпруга бе Ралица Стоянова. Оттук нататък се заплита сложна и смешна история, в която всеки от героите  е въвлечен в изневери, лъжи и недоразумения. Лъжата и престъпената съпружеска вярност се заплитат едно след друго, за да завършат картината на едно общество, в което се оказва, че най-малкият мошеник в ситуацията е крадецът. От пиесата блика хумор и ирония, изненадващи ситуации и мъдри прозрения. И това е така, защото автор е носителят на Нобелова премия,  голямото име на световния театър Дарио Фо. Не случайно пиесата „Не всеки крадец е мошеник“ шества по световните сцени и стотиците постановки са доставили наслада на милиони зрители.

Публиката реагира на комичните ситуации и на играта на нашите театрали. Своя дебют на сцената направиха младата самоковка Христина Томова, която беше в ролята на стопанката на богаташкия дом и Васил Станкев в ролята на нейния любовник. Те застанаха редом до доайена на самоковската сцена Панталей Гаврилов и артистичната Ралица Стоянова, позната за балерините от школата си като кака Рали. На сцената след известно отсъствие по майчинство се представи й Яна Василева. Емил Ушагелов също се завърна на сцената след дълги години, прекарани в чужбина.

На финала режисьорът Васил Михайлов благодари на всички за присъствието и на актьорите си за положеното старание и отделеното време за подготовка. Театралната студия получи кошници с цветя от кмета на Общината Владимир Георгиев и от председателя на Читалището Стоян Пашов. А публиката ги изпрати с аплодисменти.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close