ОбществоРегионални

Самоковските ротарианци се срещнаха с българския посланик във Ватикана и приеха като свой гост Ивайло Шопски

Самоков 365

Членове от Ротари – Самоков заедно с президента на клуба Людмила Бързанова гостуваха на РК – София Капитал и се срещнаха с проф. Кирил Топалов – посланик на България във Ватикана. Животът на родения в София учен е изключително интересен не само от гледна точка на позицията, която заема в момента. Бил е директор на народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в периода 1997-1998 г. Няколко години по-рано преподава български език и цивилизация в университета в Екс-ан-Прованс, Франция. В рамките на четири години – от 1998 до 2002 г. е посланик на България в Гърция /Атина/. Дипломатическата му мисия допринася за осъществяването на интензивно културно и икономическо сътрудничество, както и защита правата и интересите на многобройната българска икономическа емиграция в Гърция. Влизал е в ролята на общински съветник в Столична община, където е бил председател на ПК по евроинтеграция и връзка с гражданското общество и зам.-председател на ПК по образование, култура и вероизповедания.

През юни 2003 г. Софийският университет организира честване на 60-годишния юбилей на проф. Кирил Топалов като се оказва, че предвидената за събитието академична зала № 1 не може да побере многобройните почитатели и приятели на Топалов – писатели, учени, театрални и кинодейци, политици и общественици. Специалистът-филолог е автор на многобройни научни изследвания – статии, студии и книги върху историята на българската литература, на известни романи (три от които филмирани), на поставяни на български и чужди сцени театрални и телевизионни пиеси, на книги с разкази за деца и др. Има и отношение към театъра.

По време на срещата в ресторант „Лебед”, гост-лекторът и настоящ посланик запозна присъстващите ротарианци с историята на връзката между България и Ватикана. Припомни факти, свързани с посещението на Папа Йоан Павел II в страната ни като изрази надежди и за евентуално такова на настоящия глава на Римо-католическата църква – папа Франциск. Сред гостите имаше ротарианци-представители на клубовете в Горна баня и Кюстендил.

Не по-интересна се оказа срещата във вторник вечер /9-ти октомври/, когато на родна земя самоковските ротарианци посрещнаха пазителя на българския родолюбив дух – Ивайло Шопски, създател на пътуващото читалище „Бащино огнище” . Сред поканените бяха и представители на КЛИО „Чакър войвода” – Георги Николчов и Андрей Домишляров.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close