ОбществоРегионалниСамоков

Самоковските ротарианци наградиха заслужили ученици

Анна Манова

Самоковските ротарианци наградиха заслужили ученици, доказали се в различни състезания и олипиади. Наградите на „Ротари клуб“ са ежегодни и се връчват на таланливи деца с постижения през изминалата учебната година главно в областта на науката, а от две години и за показани добри резултати в спортната сфера. Отличени са ученици с изключителни успехи в различни общински, областни и национални олимпиади, първенства и всякакви състезания. Награждаването се проведе на 28 май от 18:30 часа в Ритуалната зала в града.

„Добрият пример е водещ за наградите на „Ротари клуб“. Чрез отличията искаме да поздравим децата, техните родители и учители. Да ви кажем, че сте важни за нас, а успехите ви са повод за гордост. С наградите акцентираме върху добрия пример в нашето общество, за да може й други деца и млади хора да се изявят в своите силни области и таланти, да полагат труд и да постигнат вашите успехи“, сподели пред присъстващите Екатерина Вададжийска.

Отличени тази година са дванадесет самоковски ученици. Наградите бяга връчени от президента на „Ротари клуб“ Стефан Докузов. Пръв своята награда получи четвъртокласникът от ОУ „Христо Макисмов“ Антоний Антонов. Антоний е отличен ученик и спортист, доказал се с максимален брой точки на олимпиади по БЕЛ и математика на СБНУ. Освен в ученето Антонов е добър и в спорта като има 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал от различни ски състезания. След него своята награда получи Константина Василева, възпитаничка на СУ „Никола Велчев“. Нейните отличия са главно в изработване на мултимедиини проекти. Парична премия и грамота получи й четвъртокласничката от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Александра Иванова. Тя е носител на сребърни и бронзови медали от състезания по математика и БЕЛ. Отличие получи Даная Тренчева. Тя е в 6 клас в ОУ „Димчо Дебелянов“, с. Говедарци. Даная е спечелила медаки и грамоти от всички кръгове на състезания „Многознайко“ в направление „Аз зная английски език“ и „Родна реч“. За постижения в спорта награда получи състезателката по сноуборд в СК „Бороборд“ Яна Попова. Яна е записала в актива си сериозен набор от медали – 11 златни,  2 сребърни и 1 бронзов, и всичко това само през този сезон. За наградите си от участие в различни национални ученически конкурси и за стихотворения бе отличена с парична премия и грамота осмокласничката Персиана Цанкова. Персиана е възпитаник на ПГ „Константин Фотинов“. Заслужено отличие взе й Мерилин Радославова. Седмокласничката от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ показа най-висок резултат на областен кръг от олимпиада по физика и е единствен представител на олимпиадата от Община Самоков. За отлични постижения в ученето и първи места от състезания по английски език и  „Родна реч“, както и от първи места от държавни първенства по аеробика награда получи Виктория Крушарска. Четвъртокласничката от СУ „Отец Паисий“ Анна –Мария Стринска също получи грамота и премия за отличното си представяне на олимпиади по математика и БЕЛ. Наградена бе й Мариета Димитрова от ПТГ „Никола Вапцаров“ за призови  места в проекти и състезания, свързани с маркетинг и дигитално предприемачество. Марто Бойчев – възпитаник на ОУ „Христо Максимов“ получи също награда за отлични постижения в спорта и ученето. Тази година сред наградените има и един отбор. Това са състезателите по крикет от ОбУ „Неофит Рилски“, които завоюваха второ място на държавното първенство.

Обикновено средствата, които се даряват на учениците се набавят от друго събитие, организирано от самоковските ротарианци – Коледния бал. Но поради пандемията през 2020 година такъв бал не се състоя. Въпреки това всяко едно от децата получи премия от 500 лв. и грамота, осигурени от членовете на самовската организация и допълнени от Иво Бързанов, Радослав Несторов и Александър Боев.

Президентът на „Ротари клуб“ Стефан Докузов допълни, че към раздадените дванадесет награди има още две на стойност от по 300 лв., които също се превърнаха в добра традиция. Те ще бъдат връчени на изявени деца от българските покрайнини в Босилеград.

В програмата се включиха и четвъртокланици от НУ „Станислав Доспевски“, които представиха шопски хумор. Децата са подготвени от техните преподаватели г-жа Илияна Атанасова и г-жа Емилия Темелкова.

Официални гости на събитието бяха областният управител на София област Радослав Стойчев и кметът Владимир Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close