ОбществоРегионалниСамоков

Самоковските ресторантьори ще подкрепят протеста в защита на бизнеса им

Анна Манова

Самоковските ресторантьори ще подкрепят протеста на 27 януари, който ще е под мотото „Марш към свободата“. Той е организиран от Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Над 100 души, собственици на бизнес в Самоков и Боровец, и над 3000 браншовици от цялата страна ще излязат  утре на протест от 12:00 часа пред Министерски съвет. Целта е да изразят недоволството си от загубите, които търпят от поредното затваряне с неопределен срок. Вече два месеца всички заведения са под ключ заради пандемията. Изключение правят ресторантите към хотелите, на които правителството даде позволение да изхранват своите гости, спазвайки противоепидемичните мерки. Това допълнително нагнети напрежение в останалите браншовици, които определиха ситуацията като нарочване на едни обекти за сигурни, а други – не.

„Исканията ни са ясни – отваряне на дневните заведения от 1 февруари, а нощните от 1 март. Решенията на здравния министър нагнетиха допълнително обстановката. Защо ресторантите в хотелите да работят, а другите – не? Няма логично обяснение“, заяви Ричард Алибегов – председател на Асоциацията на заведенията у нас.

Бизнесът на братята Димитър и Захари Велчеви попадна под ударите на пандемията, за периода 1 януари 2020 – 1 януари 2021 година те отчитат четири месеца без работа. Велчеви са собственици на няколко заведения в града, а опасенията им са, че при евентуално скорошно отпадане на ограниченията ще съумеят да отворят само един от ресторантите си. Преди пандемията за тях са работили 50 души персонал, а сега всички те са в неплатен отпуск.  Споделят, че ресторантьорският бизнес е единственият затворен на фона на тълпите в други сектори.

„Мисля че ние ресторантьорите също имаме право да работим, ние не сме по-различни. И ние имаме семейства да храним. Сега служителите ни са в неплатен отпуск, а някои от тях сигурно изобщо няма да успеем да наемем отново“, споделя Димитър Велчев.

Димитър Велчев

Според собствениците на заведения държавата им отнема правото на труд и препитание. Наблюдава се постоянно затваряне на бизнеса, а не временно. И до този момент не са получили подкрепа от държавата под формата на каквато и да е мярка, въпреки че са кандидатствали. Единствено служителите в неплатен отпуск са получили еднократно 24 лв. за 30 ноември.

Захари Велчев

„Държавата не ни е помогнала изобщо до този момент. Смешното е, че компенсираха персонала, който е в неплатен отпуск с еднократна сума от 24 лв. и то за последния ден на ноември. Представете си как се празнува Коледа и Нова година без пари. Вероятно заради протеста утре започнаха изплащане на тези 24 лв. за декември, а  вече идва февруари“, подчертават братята.

Димитър и Захари Велчеви призовават утре всички браншовици да се обединят и да покажат кой е по-силен – държавата или те. Освен това смятат протестно да работят на 1 февруари.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close