Регионални

Самоковските малчугани се запознаха с руската литература

Марина Шуманова

През февруари в детските градини ОДЗ „Звънче” и ОДЗ „Самоково” беше отбелязана 110 – годишнината на една от най-известните детски поетеси в Русия – Агния Барто. Урокът започна с презентация на нейните стихове за най-малките деца.

12381227_10206340319007926_1210673902_oПовече от стихчетата на поетесата са написани за деца от предучилищна възраст. Весели и интересни стихотворенията на Агния Барто са разбираеми за всяко дете и лесно се запомнят. Именно това е необходимо за малките хлапета.

Вероятно, българските дечица не разбират изцяло текста, но в презентацията към всяко четиристишие имаше илюстрация. След това на тях им беше обяснена всяка ситуация, например защо малкото момиче остави да се мокри под дъжда своята любима играчка – зайчето. Или защо плаче Таня? След такива обяснения детето ще научи, как е необходимо да постъпва в различни ситуации.

Новото поколение български деца харесват съвременната версия на анимационен филм „Маша и мечокът”. Почти всяко дете го е гледало. Има деца, които вкъщи с интерес гледат филма „Ну, погоди!”, където глупавият вълк преследва малкото зайче. Но никой не знае за приказката на А. Пушкин за царя Салтан. В двете детски градини децата от предучилищни групи изгледаха тази руска приказка. След това всяко дете избра по една картинка за оцветяване с героите от приказката. Повечето от момичетата избираха Царевна-лебед или Катеричка. Момчетата избираха от героите царя Салтан или княз Гвидон.

Героите на приказките, техните характери – ето какво привлича едно дете на тази възраст. Оцветявайки филмовите герои, децата по-добре запомнят сюжета, който остава в паметта им за дълго време. През следващите часове по руски език в детските градини децата ще се запознаят с други приказки на руския писател Александър Пушкин.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close