Седмицата

Самоковските ловци и риболовци ще празнуват с Ути Бъчваров

LovАнелия Балабанова

Самоковците ловци и риболовци ще отбележат 120 г. на Ловно-рибарското сдружение в Самоков с внушителен събор на Бельова черква. Информацията беше съобщена от кмета Вл. Георгиев  на среща с представители на местните медии. Специално за празника на 14 юни в Самоков  ще пристигне най-добрият ловец сред готвачите и готвач номер едно сред авджиите – Ути Бъчваров. Той ще приготви изискани специалитети  в присъствието на своите самоковски колеги. Репетицията за рождения ден на Ловно-рибарското сдружение започва предишния ден със зарибяване на река Искър в района на Червения мост. В него могат да се включат деца до 14 години като е желателно те да бъдат с придружител.

Началото си организираната дейност на ловците от бившата самоковска околия (обхващаща по това време общините Самоков, Ихтиман и Костенец) води от 1895г. Първото ловджийско дружество носи  името „ЕЛЕН“. Негови учредители  са около 30 ловци,  а първият му председател е Христо Манов, търговец на строителни материали. Ловното дружество открива свое кафене „Ловец” до големия мост в Самоков. То се използва като средище за организиране дейността на дружеството. През 1898 г. се провежда първият конгрес на ловната организация в България, който обединява всички ловни дружества в страната и приема свой устав.

На свое събрание в началото на същата година самоковските ловци решават да приемат устав и името на ловната организация „Сокол”. Към ловното движение в Самоков се присъединява и рибарско дружество „Канарско езеро”,  учредено  на 18 февруари 1927 г. Негов първи председател е Георги Турлаков. То води самостоятелен живот до обединяването му с дружество „Сокол” на 13 май 1947 г. През цялото това време, вече 120 години, ЛРС-Самоков развива широкоспектърна  дейност, включително и участие в редица благотворителни инициативи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close