Култура

Самоковските зографчета събраха цветовете на пролетта в Сарафската къща

Анна Манова

 

На 19 април 2017 г. от 17.30 ч. в Сарафската къща в Самоков беше открита детска изложба на тема „Цветовете на пролетта”. Тя е дело на малките художници от детска школа по изобразително изкуство „Зографче”, с ръководител Маргарита Кьосева. Това е поредно такова гостуване на талантливите самоковски деца във възрожденската къща, чийто стаи и антре бяха „грейнали” в най- разнообразни картини, пластики, икони, литографии, колажи и графични проекти с пролетна тематика. Не отсъстваха и елементи от отминалия наскоро Великден. Децата, съвместно със своята ръководителка, бяха изписали красиви и пъстри яйца. А мотивите по тях бяха най-разнообразни, плод на богатото въображение на малките творци. Имаше такива с приказни герои, направени с различни техники, изпъкваше като детайл и дантелата върху тях. Великденска и приказна тематика имаше в голяма част от платната. Изключително голям брой бяха и представените икони, частта, с която школата се гордее най-много и която потвърждава името й.

Началото на детска школа „Зографче” е поставено през 1994 г. и до днес тя успешно се развива като школа, работилница и ателие под ръководството на Маргарита Кьосева. Творческият път на младите зографчета е осеян с успешни изложби, както в родния град, така и в Рилския манастир, в Париж, Франция /2015/. Талантливите зографчета печелят награди от участия в конкурси, включително и наградата “Захари Зограф” за детска рисунка, връчвана от  Съюза на българските художници от Националния конкурс.

„Това е една изложба, която показва малка част от богатия творчески фонд на детска школа „Зографче”, с ръководител Маргарита Кьосева. В изложбата можете да видите разнообразието, което има в картините – от приказни тематики, които показват голямото въображение и фантазия на децата, техните любими герои, но и голяма колекция от икони. Също така могат да се видят литографии, графики, техники за рисуване върху вода. Детската школа не гостува за първи път в Сарафска къща. Малките и талантливи художници с ентусиазъм и огромно вълнение се включват в тези изложби. Маргарита Кьосева освен, че ги запознава с различни техники в изобразителното изкуство, ги учи и на богатото културно наследство на Самоков”, сподели уредникът на Сарафската къща Марияна Лобутова.

Изложбата, подредена в Сарафската къща, е дело на над 25 деца от школата – една част са я напуснали вече, но творчеството им остава. Това е трета поредна изложба в рамките на последната година. Картините са извадени от богатия фонд, има и такива, които са прясно завършени малко преди самата изложба. Дори при един бърз поглед над платната личи вниманието към детайла и това, че нито едно произведение не прилича на друго.

„Това, което показваме е широк диапазон от техники. Имаме и огромен фонд с икони. Чрез нашата детска иконография малките творци се запознават с историята на града, защото е много богата. И децата трябва да я знаят, а не да бъдат невежи по отношение на корена си. Те са бъдещи личности, бъдещи големи хора, които трябва да ценят естетиката и ще я прилагат навсякъде. За мен всяко дете е уникално. Грижа се индивидуално за всяко диамантче от моята кошничка. Изключително важна е творческата свобода. Аз ги насочвам, но леко и внимателно. Уча ги, че техниката е много важна. Провокирам ги да експериментират, да мечтаят. Не искам да са матрица, а индивидуални личности. Нашето ателие е място на мечти и свобода”, каза пред „Самоков 365” развълнуваната ръководителка на школата Маргарита Кьосева.

Всеки, който има желание да се докосне до детското творчество и да види платната на талантливите зографчета може да го направи до 28 април.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close