ЗабележителностиОбществоРегионалниСамоков

Самоковските занаятчии с предложение за център на занаятите

Анна Манова

Миналата година беше белязана от нововъведения в областта на Туристическата градина в Самоков. Пространството там се очерта като приятен парк за разходка, включващ въжен град, пешеходна алея, барбекю, мостчета към Лаго и изграждане на самоково по посока на пътя за Боровец.

Идеята е пространството там и особено около самоковото, което е символ на нашия град и е дало името му, да стане притегателен център за туристите. Тази година в бюджета на Община Самоков, приложение № 6, са заделени средства за благоустройство, проектиране и изграждане на помощна сграда, ателие за творческа дейност на занаятчиите, и тепавица. Като общата сума е 260 хил. лв. По този начин мястото около самоковото, където има и обособен паркинг, ще придобие завършен вид.

Част от самоковските занаятчии прегръщат идеята за това и те да намерят най-накрая своето място, където да бъдат обединени и наистина да се види с какво точно се занимават и как в тези тежки времена на изкуствени изделия предлагат нещо, което е плод на сръчните им ръце и креативен ум. Те изразиха мнение, че появата на самоковото наистина е добра идея, но по-важното е то да бъде действащо. Нагледно да се демонстрира как работи, как водата преминава през него, а това може да стане с една помпа, като водата да се пуска само тогава, когато има посетители. Да се демонстрира как се движат чуковете на тепавица, изобщо да се наблегне на автентичността, която според тях в момента категорично отсъства. И не на последно място да се направи една мащабна реклама. Само по този начин могат да се привлекат туристи. Да не бъде един закостенял паметник.

„Идеята за занаятчийски център е чудесна. Но мястото не е подходящото. На времето такъв тип занаятчийски работилници са се намирали на най-оживените места в дадения град или село, на чаршията. Трябва да си е действащ изложбен център, за да може да  видят хората и да си купят. Ако е в Туристическата градина няма да има ефект. Само ще стоим и ще демонстрираме, когато целият поток от туристи ще отива към Боровец. А там в момента им се предлагат предимно китайски неща. Няма как да очакваме, слизайки от курорта, те да спрат и да оценят изделията ни и да си купят. Само ще стоим и ще демонстрираме, без особен ефект за нас самите”, казват група самоковски занаятчии.

Ето защо преди да бъде изграден занаятчийския център те предлагат той да бъде позициониран на друго място, да бъде заложен в проекта за облагородяване на Боровец. Т.е да се намира в курорта по посока между хотелите „Самоков” и „Рила”, където в момента е най-оживената част. „Необходими са да ни бъдат отделени 20 линейни метра пространство, където да можем да се разположим дърворезбари, грънчари, плетиво, иконописци. Ние да бъдем разположени по посока на алеята, а зад нас да бъде направено като изложбена зала, където всеки един от нас може да покаже майсторлъка си и най-добрите си неща за продан. Да се прави и демонстрация на дейността на всеки един от нас. Смятаме, че това ще бъде интересно на посетителите на курорта. Ако се направи такава постройка, която да бъде издържана в алпийски стил и заложена в градоустройството на Боровец, ние ще можем да се показваме не само зимата, а през цялата година. Ще видят хората, че занаятите са живи, а по този начин ще допринесем и за добрия имидж на града. Ще се осъществи и приемственост между поколенията и така типичните самоковски занаяти няма да загинат”, казаха те пред в. „Самоков 365”.

 

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close