Седмицата

Самоковските гори под обсада

goraВ началото на тази седмица отново на дневен ред излезе добре познатата ни тема за дървата. Бракониерите и върлуващата дървена мафия унищожават зеленото богатство на общината и това е обществена тайна. Съвестни граждани подават ежедневни сигнали до Общината и съответните отговорни институции за безчинствата. Ситуацията в определени моменти излиза извън контрол и това беше една от причините на последната сесия общинските съветници да поискат среща, на която да бъдат набелязани и обсъдени мерките за справяне с проблема. Тя се проведе в понеделник и на нея присъстваха кметът Владимир Георгиев директорите на Общинското лесничейство и на Държавно горско стопанство – Самоков, част от Югозападното държавно предприятие – Евгени Димитров и Владимир Малинов, Александър Кроснев – представител на РДГ, Ваня Панева – районен прокурор, Георги Тодоров – началник на РУП-Самоков, Силвия Стойчева – председател на ОбС-Самоков, общински съветници.

„Много съм притеснен, защото гражданите се обръщат директно към нас и подават сигнали за незаконна сеч при положение, че има отговорни институции. За тях не е важно чия собственост са териториите, а резултатът – има ли извършени проверки и наказани лица. Тези нарушения са с трайни последици за целия град” – коментира кметът Георгиев пред присъстващите. Особено проблемни и честа арена на набези от страна на бракониерите са парковете „Ридо” и „Лаго”. И на много други места обаче се случва абсолютно същото. В отговор на отправените критики Евгени Димитров заяви, че въпросът с охраната е действително доста тревожен. Като част от причините за активизирането на бракониерите той посочи закриването на контролните пунктове на възлови точки като Бели Искър и десетките действащи гатери в града и селата. По думите му има много констатирани нарушения, но е трудно залавянето на нарушителите. Вл. Малинов се съгласи със своя колега и отправи предложение КПП-то край Бели Искър да бъде възстановено, тъй като този пункт обхваща една доста голяма територия – селата Маджаре, Говедарци, Бели Искър. Началникът информира, че през 2013 г. служителите на ДГС-Самоков са съставили 80 акта за нарушение и са задържали над 25 превозни средства. Припомни случая с нападнатия горски охранител Георги Митрев, който лежа в болница 20 дни след удар с верига.

„Това, че гатерите не купуват дърва от Общинското лесничейство и Държавното горско стопанство не означава, че са незаконни” – напомни Александър Кроснев и добави, че РДГ-София не е единственият контролен орган. Необходимо е да се подобри взаимодействието между Общинското лесничейство, ДГС-Самоков, РДГ и полицията, а това би трябвало да е задача на Община Самоков. В крайна сметка всеки собственик е длъжен да охранява своята гора. По отношение на организацията също има какво да се желае. Предложението на Георги Тодоров – началник на РУП-Самоков беше за сформиране на съвместни екипи, които да осъществяват контрол. Според него престъпленията трябва да се разграничат на два вида – лица, които превозват незаконна дървесина с уаски, джипове, каруци и фирми – нарушители. От страна на прокуратурата се прави всичко възможно във връзка с подадените сигнали, но понякога се оказват с вързани ръце. Ако нарушителят не е хванат по време на местопрестъплението, е трудно да се докаже, че е виновен. Общо взето недообмислените законови разпоредби се явяват голяма спънка. В края на дискусията всички се обединиха около няколко възможни реакции като изход от ситуацията. На първо място РДГ да извърши съвместни проверки с РУП по цеховете и сечищата. Важно е да се знае какво всъщност се охранява, което означава да се извърши пълна ревизия на общинските гори. Територията възлиза на близо 53 хектара земя и за тях отговарят 12 човека охранители. Чуха се и предложения за пререгистрация на гатерите и за по-голям контрол на фирмите, извършващи сеч. Общинският съветник Валентин Милушев беше най-краен в изказването си и настоя за оставка на директора на Общинското горско – Евгени Димитров. Малко вероятно е това да стане, но има две седмици време за реакция – до следващата среща, която ще се проведе на 17-ти февруари.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close