Седмицата

Самоковската пожарна с нови автомобили

pojarna1Анна Манова

От няколко седмици в двора на Пожарната в Самоков кипи трескава ремонтна дейност. Причината е спечелен европейски проект от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, като със средствата са закупени 5 автомобила за пожарогасене и спасяване и автомеханична стълба. Предвид това, че съществуващата сграда на Районна служба за защита на населението се помещава в стара сграда от началото на века, новите автомобили не могат да бъдат поставени на дежурство в старите гаражи, защото са със значително по-големи габарити.  Оттук идва и необходимостта от изграждане на нови гаражни клетки, съобразени с условията и даденостите на новата техника. Във връзка с изготвяне на нови работни проекти се предвиждат четири гаражни клетки, като изграждането им ще бъде тип лека конструкция с метални носещи елементи и ограждащи панели. Ще бъде направено водоснабдяване и електрификация, на площ от 220 кв. застроена площ. Изпълнители на поръчката са Общинско строително предприятие и фирма „Пластимо АД”.

Автомобилите за пожарогасене и спасяване са внос от Германия и са на утвърдени световни марки в бранша – „Ивеко”, „Скания”, „Магирус”. Както обясниха от Пожарната,  това е техника от най-ново поколение, с повишена проходимост и предвидена за гасене на горски пожари. В момента в Самоковската пожарна са пристигнали три от автомобилите и автомеханичната стълба, която струва 1 млн. лв. Като четвъртата кола също е пристигнала от Германия и в момента е на съхранение в базата на РД ПБЗН София област, с. Локорско. Общата стойност на цялата противопожарна техника възлиза на 2.5 млн. лв.

Закупуването на тези нови автомобили е изключително наложително, предвид факта, че до момента самоковската пожарна е разполагала с три коли старо поколение, ЗИЛ, като последният им внос е в края на 80-те. Което означава, че те имат около 30 години експлоатация при допустима 15 години. По този начин вече може да се обобщи, че е решен въпросът с оборудването, а сега на дневен ред идва друг – обезпечаването с личен състав. В момента на дежурство има по трима човека, което е критичният минимум. А общият брой на пожарникарите е 23, като необходимото е бройката им да бъде поне двойна.

Ремонтната дейност, която се извършва в момента в двора на Пожарната по никакъв начин няма да наруши целостта на принадлежащата и намираща се в непосредствена близост градинка с детска площадка. Просто за момента са премахнати както част от оградата, така и пречупените в следствие на снеговете клони и дървета. Съвсем скоро се очаква постройката да бъде готова, а градинката отново да е на разположение на децата и техните родители.

Related Articles

One Comment

  1. Нека да им честитим тези нови автомобили, с които да могат бързо да стигат до важните точки,които се нуждаят от тях в даден момент.Лично аз се надявам да има все по малко пожари особено поради човешка грешка не мърливост, както до сега показва статистиката.ека сме по отговорни.Всяка една пожарна има нужда от обновление и нови коли, с които да карат и да имат по голям обем на вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close