ОбществоРегионални

Самоковската пианистка Диляна Христова се завръща у дома с юбилеен рецитал

Самоков 365

На 28.06.2019 г. /петък/ самоковската пианистка Диляна Христова се завръща у дома с юбилеен рецитал – „Кръстопътища”, който ще бъде представен в Читалище-паметник „Отец Паисий -1859”. Именно от това място преди 40 години започва нейното музикално пътешествие. Започва да свири на пиано когато е на 5 години в класа по пиано на Наталия Захариева и солфеж Цветанка Георгиева (тогава директор на школата по изкуства към читалището). След завършен 4-ти клас продължава обучението си в най-старата музикална школа в България, към район Васил Левски София (сегашна Акад.Андрей Стоянов ) в класа по пиано на Евгения Димитрова и солфеж Венеция Самоковлийска. По това време, заедно с брат си Здравко е лауреат на много конкурси, организирани от Столична община и ЦДНА, също така участник във фестивали на територията на София и областта.

Продължава музикалното си обучение при Михаил Славов от ДМУ „Любомир Пипков” известен като единственият пианист в света, направил интегрални концерти върху сонатите на Бетховен, Моцарт, произведения на Брамс, инвенции на Бах, прелюдии на Дебюси, етюди на Лист. В професионалния си път възпитава повече от 100 лауреата в различни фестивали и е известен с една от най-брилянтите музикални техники в световен мащаб. Днес повечето му студенти изпълняват произведения на световни сцени. За средно образование обаче, Диляна избира любимия си Самоков и гимназия „Константин Фотинов”. Любовта й към литературата и чуждите езици я води до олимпиади, кръжоци и извънкласни мероприятия, съвместно с музикалната й страст. И до днес с умиление си спомня Мария Караджинова и Ваня Герова -две прекрасни литературки и колежки на майка й Ваня Борукова (също видна образователка и дългогодишна преподавателка по български език и литература ).

След завършване на средно образование, продължава обучението си в Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив. За кратко се прибира в Самоков и работи като учителка по музика в СУ „Отец Паисий “. През 2000 година се премества във Велико Търново и е преподавател методист към университет  „Св. Св. Кирил и Методий “, както и учител по музика в ОУ „Бачо Киро”. Окончателно напуска България през 2009 година. Понастоящем живее и работи в Кувейт, където се занимава с изпълнителска, продуцентска и преподавателска дейност. Виден радетел за запазване и популяризиране на България и бълг.фолклор зад граница. Музикален ръководител към Посолството на България в Кувейт. Организатор на етно клуб към Kuwait English School – едно от най-престижните учебни заведения в страната. Нейни студенти изпълняват обработки на Петко Стайнов , Любомир Пипков, Панчо Владигеров, както и народни танци .

Самата Диляна е известен и търсен  пианист, с множество соло и оркестрови прояви ,с участие на музиканти от цял свят -Англия, Германия, Полша, Сърбия, Италия, САЩ , Кувейт, Сирия, Канада, Русия и др. „Не знам къде ще съм утре, но със сигурност ще съм на правилното място” – е мотото, което музикантката неотлъчно следва и често споделя. Със сигурност едно от тези места е родния град. Часът и мястото на срещата вече са известни – 28.06.2019 г. от 19.00 часа в Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, а обратното броене до пиано рецитала вече започна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close