ИсторияРегионалниСамоков

Самоковската гимназия „Константин Фотинов“ – една история на 126 години

Анна Манова

На днешния ден – 21 май, самоковската гимназия, носеща името на първия български журналист Константин Фотинов, има патронен празник. Години наред училището отваря широко своите врати за всички онези, които искат да познаят света и да натрупат знания. Всяка година се „подмладява“ с новия випуск, но също така натрупва нови „лазарници“ в своята история, изпращайки всеки следващ курс зрелостници . И така вече 126 години. Време, оставило своя траен отпечатък върху стените й, но и запазило най- основната й функция – да бъде храм на българската просвета и култура.

Самоковската гимназия е създадена с отдаденост и благодарение на родолюбивата общественост. Отец Доситей Ковачев дарява 750 кв.м. “празно място за новостроящето се училище”. Наследниците на Захари Хаджистамов “даряват 110 турски лири за народните училища”. Строителството на бъдещия просветен център е възложено на известния предприемач Христо Спасунин.

Основният камък е положен на 22 август 1893 г. от тогавашния кмет Никола Щърбев, в присъствието на държавния глава княз Фердинанд, княгиня Мария Луиза и министър – председателя Стефан Стамболов. Сградата е готова само за година, а освещаването й през 1894 г. се превръща в събитие с национален отзвук. Грандиозно е тържеството по повод откриването на училището. За патрон на училището е избран създателят на периодичния печат Константин Фотинов.

И до днес над главния вход е запазена мраморната плоча с надпис: „Константин Г. Фотинов, роден в Самоков, основател на българския периодичен печат в Смирна, 1844 г.” В деня на прерязването на лентата на новооткритото училище от тогавашния министър на просветата Васил Радославов, са учредени две стипендии за висше образование на името на Фотинов. В новата сграда са настанени две класни училища – Мъжко и Девическо. Те са с отделни входове и стълбища.

Скоро след това сградата се оказва тясна за мъжката прогимназия и това налага тя да се превърне в Самоковска мъжка гимназия, а през 1911 г. – Самоковска държавна мъжка гимназия. През 1921 година то вече е Смесено педагогическо училище, а след това Държавна смесена педагогическа гимназия. Построена е нова пристройка с гимнастически салон.

През годините тя се е развивала, а нейни възпитаници са на различни ръководни постове не само в града, но в страната и извън нея. Сред тях са г-н Симеон Пешов, г-н Стоян Пашов, кметът Владимир Георгиев, г-жа Йорданка Фандъкова и много други. Първи директор на Гимназията е Димитър Марков. От създаването си до този момент учебното заведение е сменило повече от двадесет директора, сред които фигурират имената само на две жени – Виолета Кинова и Венета Симитчийска. Най-дългогодишен директор остава Кирил Славов.

От 2001 г. със заповед РД-14-20 на Министъра на  просвета придобива статут на профилирана гимназия. Профилиращите паралелки са с прием след VII клас чрез конкурсни изпити по български език и литература и математика – природоматематически профил с интензивно изучаване на английски език, хуманитарен профил с интензивно изучаване на немски език и технологичен профил с интензивно изучаване на английски език. От 2008 г. със заповед № 0602-1202 / 13. 08. 2008 г. на Министъра на образованието е разкрита една паралелка с „природоматематически профил с прием след IV клас.

Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ е носител на орден „Кирил и Методий“/ указ на Министерския съвет № 1030 от 21 V 1974 г./

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close