ОбществоРегионалниСамоков

Самоковската болница разполага вече с кабинет за измерване на костна плътност

„Самоков 365“

От днес „МБАЛ-Самоков“ ЕООД разполага с кабинет за измерване на костната плътност. Всеки желаещ може да направи остеодензитометрия- скринингов метод за установяване на разреждането на костната плътност.

Остеодензитометрията е метод, който измерва количеството на калций и минерали, и е безспорен в диагностиката на остеопорозата и определяне на фрактурния риск.

Симптоматиката при пациенти с остеопороза обикновено е сравнително бедна и често при тях остеопорозата се диагностицира едва при настъпването на счупвания. Специалистите препоръчват ежегодно измерване на костната минерална плътност и в случаите на проследяване на ефекта от провеждано лечение.

Подходящи за изследване са хора с ендокринни и хормонални заболявания , пациенти лекувани с кортикостероиди, жени в менопауза и след менопауза, както и мъже над 65 годишна възраст.

Изследването е неинвазивно, безвредно и неболезнено. Продължава 10-15 минути.

Най- подходящи за изследване и получаване на удовлетворителни резултати са прешлените на гръбначния стълб, тазобедрените стави и части на крайниците.

Кабинетът се намира на III ет., сектор А, Отделение по ортопедия и травматология.

Работното време на кабинета е всеки делничен ден от 12:00 до 14:00 часа. Цената е 32,00 лева. Заплащането се извършва на регистратурата на болницата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close