ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Самоковската болница включи в борбата с коронавируса последен модел UV-C лампи

 “Самоков 365”

МБАЛ – Самоков   добави към мерките, които взима за недопускане на заразяване с COVID-19 на територията на болницата, 17 броя нови UV-C лампи от последно поколение, предназначени за дезинфекция на повърхности и въздух.


Само за 5 минути лампите убиват 99,5% от всички микроорганизми, в това число и вируси, което ги прави незаменими в настоящата пандемична обстановка. Те могат да работят и в присъствието на хора. Става въпрос за облицовани UV-C лампи, които засмукват микроорганизми само от въздуха и го дезинфекцират.
При циркулация на заразен въздух с бактерии и вирусни частици те падат и се наслагват върху легла, медицински предмети, бюра кресла, подове. Затова лампите за UV-C за стерилизация на въздуха от микроби и вируси са монтирани в чакалните, коридорите, пред приемно-консултативните кабинети на съответното отделение, където има най-голям поток от пациенти.

 UV-C светлината е „терминатор“ за вътреболнични инфекции. Неслучайно FDA (Американската агенция за безопасност на храните и лекарствата) препоръчва такива уреди за болнични заведения – операционни зали, инфекциозни отделения, реанимации и др. като златен стандарт за дезинфекция.
UV-C cветлината убива патогенните микроорганизми чрез деактивация на ДНК-то (димеризация), премахвайки способността им да изпълняват основните си функции.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close