ОбществоРегионалниСамоков

Самоковецът Радослав Попов хвана кръста в ледените води на Искъра

Анна Манова

 Богоявленският ритуал бе спазен за поредна година в Самоков. Празникът по повод Йордановден традиционно се свързва с потапянето в студените води и се нарича за здраве и късмет. Според народните поверия, който участва в ритуала се радва на крепко здраве и благоденствие през цялата година.

И на този Йордановден желаещи да се хвърлят за „спасяването“ на кръста не липсваха. Минусовите температури и ледената вода в река Искър не отказаха множеството смелчаги от различни възрасти да спазят традицията, хвърляйки се за християнския символ. Празникът започна под звуците на гайда, а местните войводи от КЛИО „Чакър войвода“ развяха българските трибагреници. Сред тях, в носия, бе и кметът Владимир Георгиев, който е почетен член на клуба. С мъжко хоро и много темперамент се включиха и Коледарската група от град Ямбол. Хиляди хора се бяха събрали на моста и около реката, за да станат свидетели на ритуала. Празничен богоявленски водосвет отслужи архиерейският наместник отец Михаил Колев. По традиция той освети дървения кръст, след което го хвърли в реката.

Смелите самоковски мъже се втурнаха с викове и много плам в студената вода, подкрепяни от събралата се аудитория. Най-бърз сред тях бе 31-годишният Радослав Попов. Това е негово първо участие в ритуала. След това се изви дълго мъжко хор, което се превърна в традиция, създадена от самите участници при възобновяването на честването на Йордановден в Самоков преди 7 години /2013 г./. Радослав Попов получи бродирана мъжка риза с шопска шевица, а за всички останали бяха подарени икони за здраве.

Сред мъжете имаше и две млади самоковки, които използваха момента да покажат, че жените в никакъв случай не са по – слабия пол. Едната, Оля Андреевна, сподели, че не се е притеснявала от влизането в студената вода, а подтикът е нейният син, който днес също празнува имен ден. А най-малкият сред мъжете бе 3-месечният Калоян, доведен от неговия баща, отново с желание да го намокри леко за здраве. Друг малък участник бе и синът на Станислав Ласкин – тримесечният Йоан, който утре има имен ден. Баща му сподели, че иска от малък да го направи съпричастен към българските традиции и обичаи, както й да го калява и затова го е довел в студения ден край реката.

Смелите самоковски мъже за поредна година показаха, че традицията в Самоков е жива, и тя е такава заради тях – участниците в нея. Така вече седем години броят на желаещите нараства, а всички си пожелават най-вече здраве за тях и близките им. Празникът приключи с добро настроение, музика и греяно вино за всички присъстващи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close