ОбществоРегионални

Самоковецът Павел Вълков със специалната награда от детския конкурс „Захарий Зограф”

Самоков 365

Отново е май. Месец, свързан с вълненията около абитуриентите и Националната награда „Захарий Зограф”. Тя ще бъде връчена тържествено на 17-ти май /петък/ от 18 часа в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Веселин Начев е поредният отличен творец за изключителни постижения в областта на изобразителното изкуство. Името му беше определено от жури с председател проф. Аксиния Джурова – изкуствовед и членове – художниците Любен Генов – председател на СБХ, проф. Станислав Памукчиев, Милко Божков, Захари Каменов /носител на наградата за 2017 г./ и галеристът Иво Масларски. В комисията бяха включени още изкуствоведът Борис Китанов и кметът на Самоков Вл. Георгиев. „Рисувам това, което виждам – руините, самотата, тъжното време, но и в грозното търся красивия спомен, казва творецът. Това, което натежава при избора на художника за лауреат на наградата е изложбата в столичната галерия „Стубел”.
Преди дни станаха ясни и имената на отличените в Националния конкурс за детска рисунка на името на Захарий Зограф. Сред тях е 13-годишният самоковец Павел Марио Вълков, който е определен за носител на специалната награда. Преди шест години той спечели трето място в малката възрастова категория със своя творба. Отличието на Съюза на българските художници /СБХ/ отива при 10-годишния Теодор Ангелов от София. Победител във възрастова група 4-6 години е Берен Бюлентова от Търговище. На второ място е Боян Куновски от Плевен, а третата позиция е за 6-годишния Мартин Христов от Севлиево.
При по-големите /7-10 години/ комисията отреди първото място за Велин Весков. Непосредствено след него остана Карина Минчева. И двамата са от Севлиево. На трето място е 7-годишната Полина Николаева от Търговище. Първенец при 11-15-годишните е Ивона-Сияна Станева от Попово.На второ място е Калина Еврева от София, а трета е Мария Костадинова – на 11 години от Гоце Делчев. Те също ще получат отредените им отличия по време на официалната церемония.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close