ЛичностиОбществоРегионални

Самоковецът Момчил Степанов с номинация за „Икар”

Анелия Балабанова

В Столична библиотека бяха обявени тазгодишните номинации за наградите ИКАР. Националните награди за сценични изкуства се връчват от 1974 година насам в знак на съпричастност на българските творци към Световния ден на театъра – 27 март. Инициатор и организатор на събитието е Съюзът на артистите в България, който всяка година излъчва комисия, която да определи кои са най-добрите постижения в областта на драматичния и кукления театър, цирковото и вариететното изкуство, на драматургичното и критическото писане, на техническото осъществяване, на дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика, съвременния танц и пърформанс.

Актьорът Руси Чанев ще получи “Икар” за цялостен принос към българското театрално изкуство. Отличието за чест и достойнство през 2017 г. се присъжда на Гинка Станчева. Статуетка за цялостния принос към преподавателската дейност ще вземе проф. Цветана Манева. Списъкът се допълва от имената още куп известни знаменитости. Сред тях е и самоковецът Момчил Степанов, номиниран за Клон в „Тролчетата”. „Не очаквах тази номинация, защото има много други хора, които заслужават подобно признание. Беше изненадващо за мен. Определено ми стана приятно, че колегите са оценили труда ми през миналата година. Когато разбрах за номинацията бях на запис. Един приятел ми съобщи приятната новина.” – сподели през „Самоков 365” актьорът. Признава, че смята в бъдеще да се занимава предимно с дублаж, защото му харесва и му е на сърце. Закътана някъде там е и неговата страст към музиката, която не е угаснала и очаква удобен момент, за да се появи на повърхността. Момчил продължава да има желание да снима в различни проекти – сериали, филми, реклами като начин да разнообрази професията и използва целия й наличен потенциал. Не крие, че обича повечето си роли. Особено любими са му Клон от „Тролчетата” и Мауи от „Смелата Ваяна”. Последното е филмче на „Дисни”, което е отличено с номинация за Оскар. Именно това изпълнение той смята за по-силната си роля. Изборът за озвучаването на Клон в „Тролчетата” обаче натежава, по всяка вероятност заради факта, че филмът е бил представен пред колегите му от гилдията. Самоковецът споделя, че голямата му роля в киното предстои. Това е в игралния филм „Красавицата и звярът”, където той озвучава свещника Люмиер. Продукцията ще излезе съвсем скоро – през март. В момента може да чуете познатия кадифен глас на Момчил Степанов като част от много документални филми и сериали. Номинацията му за „Икар” е още един повод за гордост, след като миналата година друг самоковец  – Александър Хаджиангелов получи „Аскеер” в категорията „Изгряваща звезда” за ролята си в „Пилето”.

Останалите тазгодишни претенденти за „Златен глас”, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа са: Даниела Йорданова за Ейлюл и Бахар в “Прости ми”, Милица Гладнишка за Тюлип в “Щъркели” и Татяна Захова за Джил Каргман в “Майка бунтар” при жените, Петър Бонев за Грисъл в “Тролчета” и Стефан Сърчаджиев-Съра за озвучаването на Ам Гъл в “Хобит”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close