ПолитикаРегионалниСамоков

Самоковецът Лъчезар Борисов поема поста на министър на икономиката, след реформите в кабинета днес

Анна Манова

Днес, след Коалиционния съвет при премиера, станаха ясни рокадите в кабинета на „Борисов 3“. Ще бъдат сменени четирима от министрите, а промените касаят пет министерства – на туризма, на вътрешните работи, на здравеопазването, финансите и икономиката. Въпреки множеството протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, по-сериозни размествания в структурата и в премиерския пoст на този етап не се очакват.

Картината до момента показва, че ще бъдат сменени четирима министри, като вицепремиерът Марияна Николова ще поеме и мястото като мистър на туризма. Припомняме, че на трима от тях бе искана оставката още миналата седмица. Постовете си ще освободят министърът на вътрешните работи Младен Маринов, на икономиката Емил Караниколов, на финансите Владислав Горанов и новата от днес е тази на министъра на туризма Николина Ангелкова.

А ето кой са новите предложения – на позицията на досегашния вътрешен министър Младен Маринов ще застане Христо Терзийски – ръководител на ГД „Полиция“. Мотивът на премиера Борисов бе, че Маринов не се справил достатъчно добре с работата около протестите и случая с „Росенец“. Емил Николов ще бъде заменен като министър на икономиката от неговия заместник – самоковеца Лъчезар Борисов. Това се случва по настояване на Коалиционния съвет. Лъчезар Борисов е преминал различни специализации у нас и чужбина, утвърждава се като държавен служител, след като започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление. На позицията на досегашния министър на финансите, наричан от Борисов „портмоне“, се връща Кирил Ананиев. Поради тази причина в министерство на здравеопазването е предложен проф. Костадин Ангелов – началник на Александровска болница. Министерството на туризма ще бъде поето от вицепремиера Марияна Николова.

Стана ясно също, че ще бъдат освободени няколко заместник – министри, но имена не бяха съобщени. Премиерът Борисов поясни, че в понеделник ще бъдат представени пакет от мерки – финансови, социални и икономически за борба с кризата във връзка с пандемията.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close