ОбществоРегионални

Самоковецът инж. Венцислав Тодоров попадна в ръководството на „Български ВиК холдинг” ЕАД

Самоков 365

Самоковецът инж. Венцислав Тодоров е избран в ръководството на новосформирания  „Български ВиК холдинг” ЕАД като един от двамата членове на УС.  Другият представител е доскорошният директор на ВиК Шумен – Илиян Илиев, който е определен за оперативен ръководител на новата структура. Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов оглави структурата.

Припомняме, че решението за създаване на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. До него се стигна в резултат на водната криза в Перник. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв. По мнението на специалистите, създаването на новата структура от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла. Очакванията са, че появата й ще подобри координацията и контрола в управлението на ВиК дружествата. Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020. ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица и са бенефициенти по оперативната програма.

Управителният съвет на “Българския ВиК холдинг” ЕАД е избран от надзорния съвет на холдинга, който е петчленен и е назначен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Негов председател е проф. Николай Лисев – ръководител на катедра “Хидравлика и хидрология” и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Юра Йорданова-Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Членове на надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов – преподавател в катедра “Водоснабдяване и канализация” на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации.

Сред ръководните кадри  на „Български ВиК холдинг”  попадна и инж. Венцислав Тодоров – бивш ръководител на ВиК София за района на Самоков. Роден е през 1975 година. И както сам се определя е чист самоковец. Завършва Спортното училище в града, а след това и Техническия университет с магистратура – Техники за опазване на околната среда. Работи за малък период от време в парк „Рила”, а от 2000 година започва работа във ВИК. Женен, с две деца. Бил е и общински съветник. През есента на 2018 г. се оттегли като технически ръководител на ВиК София за района на Самоков и беше назначен в областната структура като отговорник за синдикалната работа.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close