ОбществоРегионални

„Самел-90” АД произведе и предаде първите 45 бронирани автомобили за МО

Самоков 365

На 8 декември 2020 г фирма „Самел-90” АД сключи с Министерство на отбраната договор за доставка на бронирани автомобили и отбранителни продукти за повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции.Съгласно условията на договора, за период от три години, самоковската фирма се задължава да достави общо 98 броя бронирани и специални автомобили от 10 различни модификации и да оборудва технически център за следгаранционно обслужване и ремонт на придобитата техника.

Това е първи по рода си проект в МО в последните 30 години, в който Въоръжените сили получават от български производител нова бойна техника и системи за комуникации и управление. За първи път МО има изпълнител, който пое задължение да осигури също така 5 години гаранционен срок на бойната техника, включително и смяна на всички консумативи за автомобилите за този период.Предизвикателството пред „Самел-90” АД беше и остава все още много голямо, предвид многото и различни обективни и субективни фактори и проблеми, сложната международна логистика, COVID кризата, необходимостта от изцяло собствено финансиране на проекта.

Въпреки това, в края на месец ноември тази година, вместо предвидените 33 броя автомобили за първата година от договора, самоковският завод произведе, интегрира и предаде на възложителя 45 броя. Амбицията на фирмата е да завърши проекта за доставка на всички бронирани автомобили с една година предсрочно, въпреки изключително големите затруднения в логистиката и доставката на материали и комплектовки. Едновременно с това някои важни изисквания са с по-добри параметри от заложените в договора – например всички тактически и специални бронирани пикапи са с по-високо ниво на балистична защита, без това да променя останалите експлоатационни параметри на автомобилите.Освен доставката на първите бронирани автомобили и отбранителни продукти за първата година от договора, в „Самел-90” АД беше проведено обучение на 94 представители на съвместното командване на специалните операции. Фирмата е поела ангажимент да осигури допълнително обучение на специалистите от СКСО, ако това е необходимо.

При разработването на всички видове бронирани автомобили „Самел-90” АД заложи на концепцията за надграждане на бойните и функционални възможности на всеки един вид бойна техника. Целта е в бъдеще потребителят да има възможност да интегрира допълнителни системи и възможности, в зависимост от мисиите които ще се изпълняват от СКСО.Допълнително интегрираната бронирана платформа би могла да се използва и за нуждите на съединенията на сухопътни войски, Военно-морски сили и служба „Военна полиция“ и ако е необходимо може да се направят промени в конструкцията и интеграцията в зависимост от специфичните изисквания.

През първата година на изпълнение на договора и в процеса на работа по производството и приемането на отбранителните продукти, специалистите от Съвместното командване на специалните операции, Институт по отбрана – МО и Дирекция „Политика по въоръженията“ оказаха изключително професионална подкрепа и съдействие, което е един показателен и отличен пример за съвместната работа на потребителя и производителя. Това от своя страна е първа стъпка от много години за възстановяване на техническото и индустриално сътрудничество на Въоръжените сили и българската отбранителната индустрия, като ползите от този процес са изключително важни и големи. Наличието на българска индустриална отбранителна база е от полза на цялата икономика на страната и позволява фирмите от бранша да участват и да защитават българския интерес в новите проекти за развитие на Европейската отбранителна наука и индустрия. Именно това е един от важните фактори, които позволяват на „Самел-90” АД да получава поръчки за подобни продукти и от клиенти в чужбина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close