ОбществоРегионални

„Самел 90” АД на 55

Самоков 365

През 2019 г. „Самел 90” АД – едно от емблематичните и малкото останали работещи предприятия в района отбелязва своята 55-та годишнина. С бившия комбинат „Христо Ников” или Радиозавода, както го наричат мнозина са преплетени историите на стотици самоковски семейства. Някои все още помнят и са участвали в построяването на предприятието – камък по камък, тухла по тухла. Оттогава много вода е изтекла, много правителства са минали и заминали. Някогашният Радиозавод, до който всяка сутрин са пътували по няколко автобуса, днес продължава да съществува като едно съвременно дружество. Преди пет години в „Арена – Самоков” беше отбелязан неговия половинвековен юбилей. Събитието се превърна в празник за целия град, каквото е и пет години по-късно.

С тържество в стола, което се състоя на 4-ти октомври, бяха поднесени приветствия и отличени дългогодишни работници. „Продължаваме да вървим напред въпреки трудностите и това е благодарение на общите усилия”, заяви в обръщението си инж. Петър Георгиев. Той припомни моменти от историята на предприятието. То е създадено през 1964 година като част от състава на ДСО „Електрон” – София. Общо 27 завода в цяла България – София, Плевен, Гоце Делчев, Варна. „ Само ние оцеляхме” – коментира инж. Петър Георгиев като добави, че дружеството има перспектива и се опитва да се държи на гребена на вълната с нови изделия – за специалното и гражданското производство” – добави още той. „Не само за Самоков, за България това е една забележителна годишнина” – заяви Вл. Георгиев.

Тържеството ознаменува финалните чествания по повод 55-годишнината. Припомняме, че тя беше отбелязана с поредица от прояви. Своите награди, заслужено признание и аплодисменти получиха победителите в обявения конкурс за иновативен продукт, идея и бизнес проект. 1 000 лева получи идеята за мултифункционална пейка, предложена от инж. Христо Марков, втората позиция остана за технологичната иновация, разработена от инж. Георги Йончев, а третото за зарядната колонка на авторски колектив с ръководител инж. Станиела Минчева. Останалите участници получиха поощрителни награди от по 100 и 200 лв. От импровизираната сцена беше обявено, че всеки работник ще получи еднократно допълнително възнаграждение от 55 лв. по повод юбилея. Награди и заслужено признание получиха шестима от дългогодишните работници в предприятието – Иван Димитров, Васил Ников, Стоян Попов, Йордан Щупалов, Христо Груев и Митко Пиргов. Плакети имаше и за останалите служители и работници. Под звуците на българския химн и знамето на завода, което беше тържествено осветено присъстващите си пожелаха още много бъдещи успехи.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close