ОбществоРегионални

Сагата с язовир „Бели Искър” – епизод пореден

Анелия Балабанова

Темата за стената и язовир „Бели  Искър” продължава да буди тревога и да не излиза от актуалност. След Самоков дойде ред и София да се запознае със ситуацията около водното съоръжение. Националният комитет за подобряване водоснабдяването на България /НКПВБ/ и Общественият инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на язовир Бели Искър /ОИКНРС – БИ/ изпълниха обещанието си и дадоха пресконференция под надслов „Истината за язовир Бели Искър”. Посочиха отново цитираните в отвореното писмо със заканата, че ако ако те не се спазят, случаят ще стигне до френския посланик, а след това и всички негови колеги от страните-членки на ЕС по време на българското председателство. От НКПВБ настояват до 20 декември да бъде издадена заповед за свикване на експертен съвет, който да приеме един от двата варианта, разработени от „ЕЖИС България”, с оглед до 20 февруари следващата година да бъдат разработени условията за избор на изпълнител на обекта. Инж. Ганчо Хитров – председател на НКПВБ съобщи, че преди това ще поискат среща с кмета на София и министъра на регионалното развитие, преди да пристъпят към крайните мерки.

Главният прокурор също се намеси с писмо във връзка с направените проверки на язовирите в последните години. С него беше запознат премиерът Бойко Борисов и ръководителите на съответните ресорни министерства с препоръка да се извършат незабавни мерки. „Има проблеми, които са констатирани” призна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Буквално минути след тези събития, Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров заяви, че искат да му прехвърлят чужди отговорности относно яз. „Бели Искър”. „Въпреки, че съоръжението не е собственост на Софийска област съм готов да избера проект за укрепване на стената. Готов съм и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява експлоатацията на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното „измъкване” на редица министри, кметове и държавни служители като цяло” – коментира той.

Община Самоков алармира да се предприемат необходимите мерки. Не само за стената на язовир Бели Искър, но и за изграждане на една система, която да предупреждава населените места по поречието на цялата река“, призова кметът Вл. Георгиев на пресконференцията в БТА.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close