ОбществоРегионалниСамоков

Сава Стоянов се пребори за кръста в Бели Искър

„Самоков 365“

За трета поредна година в село Бели Искър се организира ритуал по хвърляне на кръста за Богоявление. Около реката в селото се събраха множесто хора, за да почетат големия християнски празник Йордановден.

Отец Йордан отслужи празничен водосвет заедно с освещаване на кръста. Тази година в ритуала се включиха няколко момчета и… едно смело момиче.  Но шансът да извади кръста от студената вода на реката е само за един и това беше 16-годишният Сава Стоянов. Сава е възпитаник на ПТГ „Никола Вапцаров“ и е в 10 клас. За втора година скача за кръста, като тази тръгвайки за празника споделя с близките си, че кръста го вика.  Той получи кърпа и сумата от 50 лв. А местните хора се радваха и  подкрепяха смелчагите.

„Радвам се, че и тази година проведохме ритуала за хвърлянето на кръста. Традицията в селото е тригодишна. Хората също бяха доволни и не усетих в тях някакъв вид притеснение. Длъжни сме да съхраняваме традициите си. Защото отнемат ли ни традициите, оставаме без история, фолклор и култура. А именно тези неща са ни съхранили като народ във времето. Пожелавам на всички най-вече здраве и много успехи през 2021 година. И да бъдем по-добри един към друг. Нека да съхраним българските традиции независимо в каква обстановка се намираме“, сподели кметът на селото Благовест Бичаков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close