БоровецОбществоРегионални

Ръст на приходите от туристически данък за изминалите девет месеца

Жанета Димитрова

Непосредствено преди началото на зимния сезон, въпросът – с какви данъчни задължения е свързана дейността по предоставяне на нощувки, отново е на дневен ред. В последните години, може да се каже, че той е актуален целогодишно, тъй като страната ни има амбицията да бъде привлекателна туристическа дестинация в четири сезона. Тази особено примамлива перспектива, разширява хотелиерския бранш и бизнес, като цяло. Това означава, че приходите от туристически данък на местно ниво би трябвало да се увеличават в полза на бюджета на общината. Режимът на облагане с туристически данък е регламентиран от Закона за местните данъци и такси. Данъчно задължени лица са лицата, предлагащи нощувки, а данъкът се внася  в приход на бюджета на общината по местонахождение на местата за настаняване по смисъла на Закона за туризма.

По информация на заместник-кмета по финансите Сия Шехтанова, постъпленията от туристически данък към отчета на Община Самоков към 31 октомври показват приходи от 523 940 лв., което в сравнение със същия период за 2016г. показва завишение от 30 000 лв. Още по-добър е резултатът от 2015 година, тогава приходът е бил по-нисък с цели 50 000лв. По темата госпожа Шехтанова коментира:

„Туристопотокът и интересът към Общината се е увеличил, а и в резултат на котрола, обединените мерки за проверка и с полицията са дали своя ефект във финансово изражение. Най-голям процент от приходите постъпват от Боровец, но може да се каже, че вече в града и в селата, също има едни регулярни приходи. Този анализ, понеже изисква доста обощаване на данни, обикновено го правим на годишна база, след месец декември. Тогава ще може да кажем и в проценти увеличението на приходите по населени места”.

За хотелите с 1 до 5 звезди, включително, размерът на туристическия данък за  Боровец е 1,00 лев, а за територията на град Самоков – 0,50 стотинки. Дължимият данък се внася до 15-о число на месеца, следващ месеца , през който са предоставени нощувките. Оказва се, че не се смята за административно нарушение неплащането в срок на туристическия данък, тъй като невнесеният в срок данък се събира заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close