ОбществоРегионални

Ръководството на ОДМВР-София декларира в Самоков готовност за новия зимен сезон и посрещането на студентския празник

Самоков 365

В РУ-Самоков се състоя редовният месечен брифинг, даден от ръководството на ОДМВР-София. На него зам.-директорът Юри Николов, комисар Ивайло Александров  – началник на отдел „Охранителна полиция” и началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” гл. инсп. Мирослав Рашковочертаха най-важните аспекти от дейността на дирекцията през месец ноември. Паралелно с това информираха и за актуални към момента неща, свързани  с работата на униформените служители .

Това, което със сигурност ще бъде от полза за шофьорите и собственици на автомобили е създаденият организационен ред във връзка с регистрацията на МПС, целящ да избегне струпването на хора в сутрешните часове. „Започна кампания с гражданите с предварително известяване преден ден, че това пристигане в нощните часове за записване е излишно, защото в един по-късен диапазон обстановката се нормализира” – информира комисар Александров. По думите му, в последните 2-3 години се забелязва увеличение с 30-40% на новорегистрираните и пререгистрирани автомобили. „ С организационния ред, който сме въвели и предприетата разяснителна кампания целим борба с лицата, познати в обществото като регистратори, които гравитират и се опитват да се домогнат до доверчиви граждани с цел по-бързото извършване на услугата. На собствениците на МПС обясняваме, че не трябва да се влиза в контакти с частни лица” – информира още полицейският служител. „В тази връзка едно лице не може да се запише и получи три-четири или пет номера в рамките на един ден. Фирма, ако иска да регистрира на собствено име пет автомобила може да го направи с един номер. Не може обаче да вземеш пет номера и регистрираш пет автомобила” – допълни още той.

В отчета, който комисар Александров представи по линия на „Охранителна полиция” засегна и динамиката около протестите в цялата страна. Такива имаше в общо четири населени места, обслужвани от ОДМВР-София. Най-забележимо присъствие на протестиращи имаше в Самоков на 11, 18 и 19-ти ноември. „Не всичко съгласувано от Община Самоков се изпълняваше от организаторите, на което основание полицейските служители от РУ-Самоков са изготвили общо 7 писмени разпореждания по Закона за МВР. На базата на тяхното неизпълнение след това са установени 26 административни нарушения и издадени актове за установяване на административно нарушение /АУАН/ на участници в тези протести за нарушаване на регламент, съгласуван от самоковската община. Началникът на РУ-Самоков гл. инспектор Васил Попов поясни, че в документите е посочено основанието. Организирани протести имаше в с. Врачеш /Ботевград/ на 11, 18, 19 и 25 ноември и там също са били предприети такива действия, Пирдоп и с. Искрец /общ. Своге/.

Актуална тема в навечерието на студентския празник 8 декември и откриването на новия зимен сезон е ситуацията в Боровец. Допълнително командировани за сезона ще бъдат 22 полицейски служители. Те ще обслужват територията на курорта от 20 декември до края на месец март  като отговарят за обществения ред и недопускането на престъпления. По повод предстоящия студентски празник от ръководството на ОДМВР-София съобщиха, че 1 200 студенти са заявили присъствие в хотелския комплекс и къщите за гости. Хотелите „Самоков”, „Флора”, вилните селища „Ягода” и „Малина” и „Феста” са част от местата за настаняване, в които младежите са избрали да отседнат и прекарат студентския празник. Уверенията са, че са създадени необходимия ред и организация за недопускане на инциденти. Планирано е засилено полицейско присъствие и проверки в периода 7-8 декември.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close