Злободневно

„Румънещи“, тихо, ще събудите българите

Илиян Чалгънов

сн: интернет

Преди 6 години, гръцки младежи издигнаха на площад „Синтагма“ в Атина плакат, на който пишеше: „Тихо да не събудим българите“ и предизвикаха смях сред сънародниците си, протестиращи непрестанно вече няколко седмици срещу пагубните за тях управленски решения на правителството им, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции.


Те привлякоха вниманието и на редица местни, и чуждестранни медии, като бяха запитани какво ги е накарало да се явят на протеста с подобен нетрадиционен плакат. От отговорите на гръцките младежи стана ясно, че те са студенти в България и от престоя си там недоумяват как може връстниците им да живеят по подобен начин и да приемат всичко което се случва с държавата им, и със самите тях с примирение, търпение и пиене…

сн. интернет

 

Настана време и другите ни съседи, да ни напомнят този рефрен. Румънците протестираха пет поредни дни и постигнаха своето. Правителството на Румъния излезе с позиция, че ще отмени скандалния проектозакон за амнистиите на корумпирани политици и престъпници.

Странни хора са румънците, нали? Протестират за някакви си дреболии над 250 хиляди души, за злоупотребите със служебно положение и за някакви си дребни подкупи от 48 000 долара, които управляващите им имаха желание да легализират.

Ей, че прост народ, би казал Бай Ганьо. Че що за подкупи са това? Нашите държавници подобни суми не ги броят за пари. За тях биха били просто джобни. В България няма осъдени нито за малки, нито за големи подкупи, тъй като съдебната ни система просто „спи” и е подчинена на властимащите. От време на време пошумят малко и вземе, че им мине.

А, вие в Букурещ, правите мащабни протести за дреболии. Вижте у нас се крадат с милиони и милиарди, пък е такава тишина… А пък ядосвате и Европа и като нищо ще ви спрат еврофондовете. После откъде пари за магистрали?

При нас нещата са в реда си! Обещават се двойни заплати и пенсии срещу нови мандати. Всичко ни е по мед и масло…

Така че, тихичко си стойте, че накрая ще се издавим в Дунава!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close