БоровецИнтервюРегионални

Румен Харалампиев – председател на Сдружение „Боровец 1992”: „Не самоковци, а хора с бели якички станаха милионери от Боровец”

Анелия Балабанова

Развитието около обявения международен архитектурен конкурс за нов център на Боровец в територията на т.нар. „Златен триъгълник” продължава да буди интерес и предизвиква дискусии. Журито беше единодушно в избора си на проекта, изработен и предложен от екип британски специалисти. Това стана след две обществени обсъждания – в София и Самоков. На тях присъстваха и собствениците на къщички, които видимо притеснени се поинтересуваха за бъдещето на бизнеса си. „Ще търсим всички възможни начини, за да оцелеем” – категорични са те към днешна дата. На принципа „Съединението прави силата” те се обединиха в Сдружение „Боровец 1992”, което да защитава интересите им. То обхваща с малки изключения  само къщичките в триъгълника, които са около 30 на брой, коментира неговият председател Румен Харалампиев. Изводите, които могат да се направят са в няколко насоки. На първо място явно е дошъл „видов ден” по отношение на това какво се случва и не се случва на Боровец. Повече от сигурно е, че обекти с такава визия и неизяснен статут не съществуват никъде в зимните курорти по света. Те нямат място в един съвременен курорт, но една от причините да се стигне до тази абсурдна ситуация е липсата на воля и решителност, наслагвани във времето, за  да се видят реално проблемите. Тези обекти се държат от самоковци, които намират в тях препитание за семействата си. Това налага допълнителен социален привкус на ситуацията.  Има ли излизане от този омагьосан кръг? През последните месеци има индикации за промяна – свързани с реализирания ВиК проект и избора на проект за нов център. Ще придобият ли те реални измерения. Ето още една гледна точка по въпроса.  Отговорът от Румен Харалампиев:

Г-н Харалампиев, какво Ви е мнението в личен план и като председател на Сдружение „Боровец 1992” за избрания проект- победител в конкурса за нов център на Боровец?

Аз съм председател на Сдружение „Боровец 1992”, обединяващо частните търговци в прословутия „Златен триъгълник”. Колко е златен е друг въпрос, защото там още никой не е станал милионер. Милионери стават хора с бели якички, които разграбиха Боровец и със съдействието на Общината. Хотелите в курорта ги раздадоха за смешни пари. Ние сме строили всичко – от игла до конец със собствени средства. Какво ще се случва – мисля, че и тези, които са задали този конкурс не могат да кажат точно. Има едни милиони, от които в крайна сметка 10% ще се разделят. Това със сигурност ще се случи. За останалото жителите на общината ще разберат доста по-късно, когато тези милиони трябва да се връщат обратно. Тогава теренът със сигурност няма да бъде общински. Чуват се коментари – на вас никой не ви е обещавал, че постоянно ще бъдете там. Само, че когато ни дадоха тези терени беше с идеята да има самоковци на Боровец, да се развива бизнес и градът да просперира, както е навсякъде в Европа, където има зимни курорти. Вижте Алпите. Във всяка долина, където има зимен курорт почти цялото население – от бебето до стареца получава по нещо от курорта и това храни селцето, градчето. С малки изключения, в Самоков от Боровец никой нищо не получава. Дочувам, че хора от общинска администрация също не са съгласни с избрания проект. Тази госпожа – Рита Юстенсен от Дания, където най-високото място е не повече от 1000 м. за какъв зимен алпийски курорт е дошла да ни говори? Аз бях на представянето в София. Написал съм го и във фейсбук –този проект прилича на кооперативен пазар от соц. тип и вътре минава ски пътека. Най-вероятно ще има оръдия за сняг, които да покриват тази пътека или пък някои, които ще носят сняг. Може би за нас това са отредили – да носим сняг, за да не се загуби бизнеса на олигарсите в Боровец.

 

В Алпите обаче обектите едва ли изглеждат като тези на Боровец, където времето е спряло. И това не е само по отношение на къщичките. Каква е причината за това разминаване?

Така е има и саморазпадащи се хотели в курорта…. . Да, и външният вид на доста от нашите заведенията търпи корекция, но е факт, че туристите ги предпочитат пред железобетон, пластмаса и фаянс. Защо обаче са в това състояние? Година за година договорите се продължават с анекси. За такова кратко време кой какви пари да вложи, за да добие обектът по-хубав вид. И не само това, в Боровец е създадена една доста порочна система. Различни фактори влияят върху посещението на туристите в определени обекти – пример – пиянските пъб кроута и тези обекти реално работят. Останалите чакат туриста сам да реши и влезе вътре. Само, че какво се получава? Като минат 4-5 дни от престоя му /на туриста/в курорта и посети някое „не препоръчано му” заведение установява, че три-четири дни е воден за носа в най-скъпите обекти и е получил най скъпото и нискокачествено обслужване. Получавал е лоши, некачествени напитки и т.н.. И като си направи тази аритметика, той едва ли ще посети втори път Боровец. Данъчните обикалят от обект на обект, главно по-малките, притесняват ги, дават наставления и имат безброй изисквания и правилно. А Туроператорите дават за всяка седмица за престоя на туристите един лист и всеки ден има едно две мероприятия. Тези мероприятия се заплащат между 15 и 50 лири /англ.паунда/. Тези пари никой не ги отчита и те не минават през касов апарат. Един туроператор, ако е от по-активните си тръгва с до половин милион лева за сезон  от Боровец. Те имат собствени заведения, но никой не е влязъл надълбоко в тези неща, за да ги види. Това се случва в Боровец. И е една от причините туристът да бяга е, защото накрая установява как стоят нещата. Получил е евтин пакет като туристическа услуга но е яко обран в тези заведения на морски тарикати, и туроператори.

Ние снабдяваме обектите си от Самоков – от местния търговец и производител, което стимулира производството и бизнеса в гр. Самоков и разкриване на работни места. Големите фирми в Боровец не пазаруват от Самоков от тях файда за града няма. В нашите обекти работят към 250 души персонал от Самоков и са предпочитани пред големите хотелски комплекси, поради сигурното и по-добро заплащане, но тези факти не интересуват управниците.

Явно е назряло времето в Боровец нещо да се случва и то да е мащабно на фона на приказките за втори лифт на Банско? Как си го представяте?

В Боровец трябва да се случват нещата, не може да се стои на сегашното положение. Той изостана в развитието си не от днес. Близо 30 г. в курорта нищо не е влагано. Само е пудрено оттук-оттам.  Лифтове, които се направиха преди толкова години са си същите. Преди около 5 г. дойде един французин, който да инспектира лифта „Помагалски”. Установи се, че инспектиращият е роден 10 год. след построяването на съоръжението и не беше виждал реално такова съоръжение. Вероятно такива лифтове вече няма никъде в Европа. Със сигурност трябва да се помисли и за него какво да се направи – имаше проект за лифт до Чадър тепе, над Соленото дере – там да се развият писти. Вероятно заради екологични проблеми това нещо не се осъществи. В Банско нещата вървят, защото там се мисли за населението. Хората са заедно с кмета и интересите са им общи. Тук обаче курортът се е превърнал във феодално владение. Самоковци загубим ли и малкото, което имаме на Боровец, нашите деца и внуци отиват на Терминал 2. Няма друго какво да правят в Самоков. Вижте какво направиха? В центъра на града сложиха три от големите търговски вериги Била, Темаркет и Лидъл. Това на пръв поглед, на първо четене е добре. Отива един човек там, купува си нещо в тоя магазин и то е сравнително евтино. Обаче тези пари – на пенсионерите, от детски, социални помощи къде отиват? Заминават директно към Австрия и Германия. Не се въртят из града, за да създават работни места. Така дребните пари на самоковци отлитат директно към чужбина. Как разрешиха това нещо? Такива магазини по „белия” свят се строят в покрайнините за да има „ хляб за всички“, и за дребния търговец, и за местния производител и т. н. .

Връщайки се отново към къщичките казахте, че сте имали уверение да ги ползвате постоянно. На какъв принцип бяха отдадени под наем и кои хора имаха възможност да се възползват?

Аз мога да кажа за моя семеен бизнес, този с брат ми и децата ми. Когато получихме разрешение в края на 80 – те години кмет беше Васил Кънев. Тогава, във връзка с излязло постановление се даваше възможност за развитие на частната търговска дейност. Баща ми – беше един от доайените на ски спорта в Самоков – предложи нещо да правим и решихме това да е скиорна. Наша беше първата частна скиорна в Боровец. Когато решиха да се дават тези терени на самоковци през 1992 год. включиха тези, които вече имаха собствен бизнес в курорта. Логично е, защото това бяха предприемачи, които вече бяха рискували собствени средства, за да създадат нещо. И мога категорично да заявя, че не е отрязано нито едно дърво за тези къщички, защото имаше спор между Горското и Общината. Горското сложи ръка върху терените и започнахме да плащаме наеми в участъка, който се намираше в Боровец. Това беше докъм 1995 г., когато теренът отново премина към Общината и се доказа, включително и с наша помощ, че е общински. Така започнаха нещата. И каквото сме имали и изкарали, сме го вложили в бизнеса, който създадохме от нулата. Друго нямаме. С ръка на сърцето мога да кажа, че равен старт нямаше в  България. Каквото можахме, направихме със собствен труд. Никой не е забогатял и станал милионер от Боровец. Тези с белите якички, те са милионерите.

Ако за тези 25 години ви беше дадена възможност за закупуване на земята тези къщички щяха ли да изглеждат по различен начин от сега, щяхте ли да го направите?

В Боровец много терени се разпродадоха дори и „под тезгяха” и сега се продават. Много хора се облажиха. Разбира се за нас, които честно си изпълняваме задълженията към Общината това е табу. В началото ни бяха предоставени договори за 10 г. и тогава къщичките бяха в приличен вид, защото и Боровец изглеждаше различно по онова време. В последствие започнаха година за година и максимум за две години да се продължават с анекси договорите. Продавали сме молби в годините нееднократно за закупуване на земята под обектите, но остават без отговор. В момента в Общината е на власт кмет и Общински съвет, в който най голямата група са от БСП, която би трябвало да е най-социалната партия. С изказвания в Парламента и на председателя и това звучи така, обаче в Община Самоков нещата стоят съвсем различно. Социалният елемент е поставен на друга основа той е за някой друг, а за самоковци феодализъм!

С реализацията на проекта, която не е ясно кога ще се случи има уверение, че в едната част ще бъдат разположени обекти  търговски и те ще са доста повече като брой, отколкото в момента. Ще бъдете ли удовлетворени, ако те ви бъдат предоставени приоритетно на вас и на самоковци като цяло?

А питате ли се какви ще са наемите на тези обекти, защото сега плащаме наем само за терена и той е непосилен. А ако е под наем и сградата какво правим? В Боровец има определен контингент туристи. Може милион обекти да направим, но те ще работят ако има клиенти. Пазарът определя какво ще се продава, дали ще се прави или не. И в момента клиентите са малко, въпреки че ни завиждат, оцеляваме. Ще направят повече обекти, ама има ли смисъл. Няма лошо. Нека се направят, нека повече хора да печелят от Боровец. Но тези обекти трябва да имат необходимата квадратура, защото и сега сме на минимума на изискванията от ХЕИ и др. инстанции.

Това е другото обвинение към собствениците на обекти в „Златния триъгълник”  – че сте се разширили незаконно. Как ще коментирате?

Незаконните сгради в Боровец бяха премахнати или узаконени от общината с придадени територии – кой как може се уреди, нали разбирате.

От нас всеки си е представил достатъчен набор документи, за да докаже, че построеното е законно. Наистина, в началото бяха разрешени различни квадратури не повече от 40 кв. м..В последствие, когато се установи, че това не може да бъде търговски обект, какъвто е записан и ХЕИ и др. имат изисквания, се наложи обектите да се разширят със съответните разрешителни. Наемът, който плащаме е за целия обект. Има и решения на ВАС, че обектът е законно построен. За 30 години само за нашия обект сме заплатили наеми на общината за около 250 хиляди лева, а такива  обекти са над 70 бр. Само кметът Китов даваше отчет за какво са ползвани тези пари, от които 40% Общината е задължена да инвестира за благоустрояване на Боровец, друг никой…

Има също така и упреци, че една част от обектите се преотдават под наем и в тях реално не работят самоковци. Така ли е?

Ако някой в Самоков извърши престъпление, целият град не го е извършил . Всеки отговаря за себе си. Да прехвърляме от болната глава на здравата не е правилно.

Всяка година април месец сте на тръни дали ще ви гласуват анексите. В тази връзка как виждате развитието на вашия бизнес в най-оптимистичния и най-песимистичния вариант?

В най-оптимистичния вариант се надявам общинарите да застанат зад самоковци и това, което се прави да е съвсем различно. Защо да не отиде една съвместна група в Австрия, дори Словения и види в едно такова курортно място какви сгради са построени – хотели, ресторанти и да се приложи тука. Ако Боровец получи някакво развитие, дай Боже всички да се качим горе. Нека обаче се занимават със зимен туризъм тези, които все пак имат някаква представа и са го правили, и са оцелели там, защото не се оцелява лесно. Много си загубиха вложенията и ги гонят банките.

И защо се прави ПУП само на триъгълника, а не на целия курорт както препоръчват от Съюза  на българските архитекти, като проблемите са на територията на целия Боровец.

Явно някой си е заплюл тоя терен!

 

Вие склонни ли сте да седнете на една маса с община и хора, които разбират от туризъм?

Как да не сме склонни. В редките случаи, когато това е ставало, ние сме изразявали мнението си, но то не се е взема предвид. Това, което предлагаме минало през едното ухо и заминало. На нас ни се налага и реално нямаме думата, а в нас експертиза има щом сме оцелели дотук, защото много не издържаха! Ама каква ти експертиза при капацитет като главния архитект и тия милиони, от десет кладенци вода ще донесат и …………

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close