Седмицата

„Ротари клуб Самоков” и Община Самоков стиснаха ръце

rotari klubМария Галчева

В Мадаровата къща във вторник вечерта се състоя традиционната среща между членовете на „Ротари клуб Самоков”. Специален гост на вечерта беше кметът на общината – Владимир Георгиев. Подобно гостуване се случва за първи път – кмет да бъде част от ротарианска вечер.

Президентът на клуба – Мария Димова, обобщи в кратко резюме дейността на клуба от изминалата седмица, но прехвърли поглед назад във времето, за да припомни основните моменти, в които „Ротари клуб” е бил част и които най-точно отговарят на техните идеи и послания.

Основното събитие, случило се преди седмица и в което участие е взела и самоковска делегация, е посещението на Гари Хуанг, президент на „Ротари интернешънъл”.  На събитието Райко Масларски е получил своето 6-то поред отличие за приноса си към каузата на Ротари в борбата срещу полиомиелита.

За своето 10-годишно съществуване „Ротари клуб Самоков” е инициирал младежки обмен, чиято цел е била наши деца да отидат в чужбина в други ротариански семейства. По тази идея над 50 деца са били част от обмена.  Друг проект, част от дейността на Ротари,  е бил  насочен към малцинствените групи, и той е имал за цел да обърне внимание на ваксинациите на децата.  Не са подминавани горещи теми като наркотиците. По този повод, специално изготвени разяснителни брошури са влезли в самоковските училища. Грижата за децата продължава с обучение в дисциплини като ски, сноуборд, плуване.

Благотворителната линия на „Ротари клуб Самоков” върви и по посока на образованието. Отпусканите стипендии имат за цел да стимулират ученолюбивите и даровити деца на Самоков.  За тези десет години са открити са много изложби, орелефи, засаждани са дръвчета, членовете на клуба заедно изкачват връх Мусала.

Членовете и президентът изразиха желание пред кмета да работят заедно по повече устойчиви проекти, които да се реализират в името на обществото. Кметът от своя страна издаде някои намерения за работата на общинска администрация и също заяви готовност за началото на едно успешно сътрудничество.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close