ОбществоРегионални

„Ротари клуб” раздаде стипендии на 12 изявени деца

Самоков 365

В петък вечер членовете на “Ротари клуб – Самоков” връчиха ежегодните награди на изявени деца с постижения в учението и спорта. Зарадвани с парична премия от по 500 лева бяха 12 деца за завоюваните от тях победи. „Няма по-голяма гордост за нас от успехите, от енергията и таланта на младите. Няма и по-благородна кауза от тази да работиш за създаването на възможности за разгръщането на потенциала на нашите деца, защото от това зависи бъдещето на страната ни” – обърна се към лауреатите президентът на РК-Самоков Петрун Вардаров. Сред призьорите попаднаха познати имена на самоковски надежди, изявяващи се в различни области.

Заслужена стипендия получи десетокласничката в ПГ „Константин Фотинов” – Деяна Шевченко. Тя се класира за Националния кръг на олимпиадата по немски език, както и на националната олимпиада по математическа лингвистика, която предстои да се проведе на 28 юни.

Парично поощрение ще има и за четвъртокласника от НУ „Станислав Доспевски” – Кристиан Барански. Поводът са многобройните му успехи, завоювани в областта на математиката. Част от  тях са сребърен медал от международното състезание „Математика без граници”, бронзов медал от същото състезание през 2020 г. и най-висок резултат на областния кръг отново през 2020.

В списъка на наградените попадна и петокласникът от ОУ „Христо Максимов” –  Венцислав Александров. Той спечели първо място и златен медал от „Млад математик” и „Родна реч – 2 кръг от национални състезания „Многознайко”. Има и други значими за тази възраст постижения.

Сред призьорите на „Ротари клуб” се нареди и Мартина Дибекова. Тя е  7 „в” клас в ОУ „Митр. Авксентий Велешки” . Има постижения и завоювани награди в различни музикални конкурси, включително и златен медал от „Път към славата”.

Още един славей – Диана Чаушева попадна в полезрението на самоковските ротарианци. Тя е призьор в различни музикални конкурси и носител на стипендия за майсторски клас по цигулка при проф.Negri. Младата и талантлива дама е единствената в България допусната в група до 14-годишни на изключително престижния музикален конкурс SPOHR WEIMER /Германия/. Също така е една от малко избраните за майсторски клас в Гранада /Испания/, където свири в едни от най-хубавите концертни зали.

Повод за гордост имаше и Ана-Мария Мирчева. Единадесетокласничката от  ПТГ „Никола Вапцаров”, специалност „Икономика и мениджмънт” има три първи места в областта на икономиката и предприемачеството в състезания и инициативи, организирани от Джуниър Ачийвмънт – България.

Дойде ред и за спортните постижения в лицето на Георги Ганджулов, Вивиан Кръстева и Росица Мирчева. Представителят на СК „Рилски атлет”  -Георги Ганджулов завоюва шампионска титла и златен медал с резултат 7 секунди и 27 стотни в дисциплината 60 м. на Държавния шампионат за момичета и момчета под 17 г. в зала „Асикс – Арена” в началото на месец февруари.

Неговата съотборничка Вивиан Кръстева пък завоюва 11-то място в дисциплината скок дължина с резултат 5 метра и 39 сантиметра на Балканския шампионат за юноши и девойки – старша възраст на 9-ти февруари в Истанбул.

Незабравими моменти ни донесе и Росица Мирчева – състезател по ски-алпийски дисциплини от СК „Чамкория” със своето представяне. Носител е на 2 златни и 4 сребърни отличия от състезания, включени в календара на БФСки.  Победител е в международното състезание за купа „Копаоник”.

Сред стипендиантите се нареди и третокласникът от ОУ „Христо Максимов” –  Александър Филипов. Той спечели първо място и златен медал от Международното състезание „Математика без граници”, първо място и златен медал от „Млад математик”, първо място и златен медал от „Аз зная английски” Има и други успехи, с които може да се похвали. Две деца от Димитровград /Сърбия/ също бяха стимулирани с парични премии за постижения в изучаването на български език и литература.

„Бъдете реалисти и вярвайте в невъзможното” – пожела председателят на „Ротари клуб” Петрун Вардаров на учениците, припомняйки думи на писателя Марк Твен: „Не стоите в спокойни пристанища, а уловете попътния вятър. Търсете, мечтайте, откривайте!” Всички присъстващи отправиха пожелание към младите хора да не спират да учат и творят. С упоритост и ентусиазъм да посрещат предизвикателствата, а с последователност и амбиция да постигат целите си.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close