Слайд категория

Ротарианците предадоха властта

RotariiiПреди броени дни, Георги Димитров – финансист и бивш общински съветник стана президент на „Ротари клуб” – Самоков. Той замени на поста д-р Райко Масларски. Според принципите на ротарианството ръководството се обновява всяка година в началото на юли.

 

Г-н Димитров, с какви чувства приемате поста президент на „Ротари клуб” – Самоков?

 

Поста президент на „Ротари клуб” – Самоков приемам със смесени чувства. Последните ротариански години от живота на нашия клуб бяха трудни. Част от членовете загубиха своята мотивация да участват активно в дейността на клуба. Затова благодаря от свое име и от името на досегашния борд на тези, които положиха усилия за запазването и развитието на клуба.

 

За Вас това е признание, кауза, хоби или…?

 

Ротари за мен е кауза и хоби. Позволява ти да си полезен със съзнанието, че принадлежиш към най-голямото семейство от хора, които помагат на нуждаещите се.

 

Коя е задачата номер едно пред организацията?

 

Основната задача, пред „Ротари клуб” – Самоков, естествено е със всички възможни и подходящи средства да се разяснява пред обществеността, нестопанската, неполитическа и нерелигиозна същност на ротарианството. Основният му принцип е всеки клуб да служи според възможностите, безкористно на обществото в името на неговото позитивно развитие.

 

Каква е нейната най-важна мисия?

 

Много важно е запазването на броя на членовете на клуба, защото навсякъде се усещат проблемите от финансово-икономическата криза. Още на първата сбирка от мандата приехме нов член. Заслугата на това не е на настоящия борд, но е приятно мандатът да започне по такъв начин. Г-н Петър Чакалов ще обогати клуба.

 

Оправдава ли „Ротари клуб” – Самоков своето съшествуване?

 

Дали „Ротари клуб” – Самоков оправдава своето съществуване, оценка могат да дадат членовете и обществеността. Аз считам, че го оправдава. Оправдава го с инициативите, които е реализирал от създаването си, свързани със запазването на историческата памет за бъдещите поколения/барелефи и паметни плочи/, инициативите ”Засади дърво”, изпращане и приемане на участници в младежкия обмен, реализираните съвместни проекти с други ротари клубове. Важна тема през тази ротарианска година е реализирането на съвместен проект с ротари клуб от Канада, предвиждащ серия инициативи, във връзка със зависимостта от дрога и опиати.

На дистриктно ниво, ще се реализира и проект за осигуряване на пълна стипендия със срок от една учебна година за обучение в университети в щата Джорджия, САЩ. Стипендията поема всички разходи обучение, учебници, общежитие и храна. Ако има подходящ кандидат ние ще го предложим на Дистриктната комисия.

Най –важната мисия на „Ротари клуб” в световен мащаб е изкореняването на полиомиелита, за което организацията разполага с мощен инструмент „Фондация ротари”. През годините и „Ротари клуб – Самоков” е направил скромните, според възможностите му, вноски на средства във фондацията. Малки, но реални.

 

Вие отколко време членувате в организацията и защо предприехте тази стъпка?

 

Бях поканен и членувам в клуба от 2007г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close