Общество

Рок на самоковска почва

Анна Манова

koncert2Рок ивенти в Самоков. Защо не? Денят беше петък, 15.01. Мястото – Defectet bar в самоковския Мол. Група любители на по-твърдото звучене изпробваха инструментите си в ранния следобяд, за да може към 20:00 вече да забиват здраво.

Групата от самоковци, които инициират подобен тип събития в този, както те сами го определят „заключен” към различното град, са Любослав Гривев, Мартин Гаджов, Георги Еринин, Стоил Шакалов, Христо Дашин и Антон Тричков. Последният не е успял да вземе участие в рок събитието тази седмица. Групата е съставена от любители на рока и се разпростира от Самоков през София, та чак до Англия. Но сборният пункт винаги е един и същ – родното място, а ритъмът на сърцето е самият рок, който тече и по вените им.

„Решихме да се организираме и да направим един рок концерт. Става ни традиция в двата пъти в годината, когато китаристът ни Мартин Гаджов се прибира от Англия да свирим. То е силно казано концерт, изява. Нещата при нас винаги са се случвали спонтанно, любители сме, които сме се пръснали в различни посоки, но винаги ни е приятно да забиваме яка музика заедно. При категоричния дефицит на подобен тип изяви решихме, че няма да е лошо да направим нещо все пак за феновете на тази музика. Може да не го правим често, но важното е, че има интерес и нещо се случва в тази насока”, разказва един от „виновниците” Бубо Гривев.

Китари, добри вокали, не умиращи парчета на големите имена от рок сцената – като цяло под този знак мина вечерта, започнала към 20:00 часа и завършила в малките часове на следващия ден.божидара

Като гост изпълнители се изявиха и новоименувалата се група „Нео мускито” в състав Божидара Трохарова, Николай Войнов, Амун Назим, които се заявиха като група в този вид с участие на „БороРок” миналата година в Боровец. И като вметка, в ролята на водещ там се изяви за първа година друг самоковски рокаджия и техен приятел Стоил Шакалов. Тук интересното е присъствието на Божидара, която е една от малкото женски вокали на местна почва, любител на по-твърдото звучене и съпроводено със свирене на китара.

За това, че се действа спонтанно и всичко се случва на момента, чистото доказателство беше Михаил Костов, който не се въздържа и грабна микрофона. Така от гост, стана гост изпълнител. Рокът не умира! Щом има последователи, които дори да не са му отдадени в отделния момент напълно, все още живее скрит в тях, очакващ мига на изявата.

Музика на живо – вече на малко места може да се чуе нещо истинско. Но за него си трябва сърце. Ето защо заведението беше пълно. Шотове и хубава музика. Всичко лайф!

Групата не крият, че залагат на кавъри и импровизации. „В това се крие силата ни, комерсиалният слушател няма да може да успее да оцени hristoживото свирене. Приемаме музиката изключително сериозно, тази музика заслужава подобно отношение. Затова може би се получава това разделение между рок и чалга. Чалгарите не ни харесват нас – чувствата са абсолютно споделени. Тук може би е момента да благодаря на заведението на Ирена Караджинова, което винаги ни предлага подслон. А това, че се появяват на събитията ни по-странични хора от „обичайните заподозрени” може само да ни радва. Благодаря и на всички, които се забавляват с нас от сърце. Иска ми се това да продължава възможно по-дълго време, да има още млади таланти. Да живее рокът!”, каза в заключение Гривев.

В продължението на вечерта се чуха и песните, които са своеобразни визитни картички на групата организатори като Rage Against The Machine- Killin’ in the Name of, които правят интересна музика, смесица от хард рок звучене и рап. Няма как подобен тип събитие да мине без забиване на парче на „Металика” – Seek and Destroyed, както и на групи като Red hot chili peppers, Guns and roses, Nirvana.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close