Любопитно

Рокади в самоковските църкви. Отец Михаил вече ще служи в Митрополитската църква

Анна Манова

С настъпването на новия месец, настъпиха и промени в два самоковски храма. От 1 април 2017 година, със заповед на българския патриарх Неофит, архиерейският наместник отец Михаил Колев е преназначен в Митрополитската църква „Успение Богородично”. Следвайки тази логика, досегашният дългогодишен служител на същия храм отец Георги Николов е преместен в Долномахаленската църква „Въведение Богородично”. И за отец Михаил, и за отец Георги това е новина, която идва някак светкавично и ги хваща неподготвени. Разстроени от вътрешните рокади остават и всички, които посещават двата храма и са свикнали с отслужването на служба от единия или другия отец.

В следствие на настъпилите преди няколко дни рокади е направена подписка от църковното настоятелство и църковния хор на Митрополитската църква „Успение Богородично”, адресирана до Софийската Света Митрополия и българския патриарх. В нея се споменава следното: „Настояваме да бъде преразгледано решението за изваждането на отец Георги Николов от тук и преместването му в Долномахаленската църква. Защото всички ние сме свидетели в какво състояние беше оставена Митрополитската църква след разкола. Съсипана, занемарена, мръсна, с течащ покрив, с рушаща се ограда. Единствената заслуга тя да върне първоначалния си блясък се дължи само на отец Георги. Благодарение на личния му авторитет и обаятелност, уважението, с което се е ползвал винаги сред гражданите ни, постъпиха редица дарения за църквата. Стенописи, газово отопление, вътрешни и външни ремонти, спиране на течовете – всичко е заслуга на отец Георги”. От 13 години отец Георги отговаря за стопанисването на Митрополитската църква, от точно толкова време отец Михаил се грижи за Долномахаленската църква. През годините и двамата са дали своя дан в тази насока. И всичко съградено с тяхното желание и намеса е видимо за миряните и в единия, и в другия храм.

Като основен мотив за разместването е, че според църковния ред архиерейският наместник трябва да служи в Митрополитската църква. Това е правило, което е прекъснато за около десетилетие и което, както става ясно е възобновено на 1 април 2017.

„Тази новина ме намери неподготвен. Разстроен съм както аз, така и хората, които посещават моите литургии. Разбрах, че има инициирана подписка, за което много благодаря. Смятам, че е редно да се вземе предвид мнението на хората. Аз служа тук от 2004 година. Веднага след разкола ме назначиха в Митрополитската църква. И така се минаха 13 години, смятам че съм направил доста неща за църквата и за хората, които идват тук. Разстроен съм, не виждам какво друго мога да кажа”, сподели пред „Самоков 365”  огорчението си отец Георги.

„От 1 април тази година, със заповед на българския патриарх Неофит, съм преназначен от Долномахаленския храм „Въведение Богородично” в храм „Успение Богородично”. Основният мотив на Епархийското ръководство е статутът на архиерейски наместник, който е представител на своя епархийски архиерей. Храм „Успение Борогодично” е именно символична фигура за присъствието на архиерейската власт, в случая митрополита. До известна степен съм изненадан, но такова е нашето служене на църквата. Днес сме тук, утре на друго място. Аз лично съм бил председател на над 8 храма, през близо 17- годишното ми свещеническо служене. Но ще се старая по всякакъв начин, в мир, в дух на едно християнско разбиране да изпълнявам едно добро църковно послушание, каквото църквата налага. Истината е, че много ще ми липсват хората, които са посещавали Долномахаленската църква. Но го приемам като нещо, което е изградено като традиция в нашия град. Както знаете, след Освобождението Самоков е център на Митрополията в българската екзархия. Наистина архиерейските наместници са били назначавани в Митрополитския храм. Тази традиция беше прекъсната за около 10 – 12 години. Няма нищо задкулисно”, подчерта отец Михаил.

Днес /3 април/ беше извършена ревизия в Митрополитската църква в присъствието на отец Георги и отец Михаил. А на Великден двамата ще отслужват литургия на новите си места.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close