ОбществоРегионалниСамоков

„Розова Коледа” за втора година подарява надежда

„Самоков 365”

За втора година Сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници „Сили имам да се боря” организираха благотворителен бал под надслов „Розова Коледа”. Инициативата е свързана с набиране на средства за лечение и профилактика на рака на гърдата. Събитието се състоя на 11 декември в ресторанта на хотел „Арена”.

„Сили имам да се боря” – тези няколко думи носят вълнуващо послание, в което се съдържа идеята за силата на духа, за протегнатата ръка, за съпричастността и не на последно място за вярата и надеждата. Точно това е и основата на създаденото преди десетилетие Сдружение за жени с онкологични заболявания. Негов основател е самоковката Ирина Симитчиева – позната като жена с голямо сърце, която беше и личен пример за борбата с коварната болест. Самата тя беше извървяла дългия и труден път на срещата с диагнозата. И макар днес тя да отсъства физически от този свят започнатото от нея добро дело е успешно продължено от двете й дъщери – Анита и Елица. Двете смели и инициативни жени са организаторки на ежегодни безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, през които преминават по над 200 жени. Инициатори са и на организирани два пъти в годината кампании по кръводаряване в града. А от 2016 година организират „Розова Коледа”. Розовият цвят, избран в заглавието, е взет от цвета на панделката, която символизира борбата с рака на гърдата. Той е символ на крепящата надежда и добротата.

За втора година членове, приятели и дарители се събраха на благотворителен коледен бал. Идеята е Сдружението да бъде представено пред бизнеса в Самоков, за да могат да имат съвместни бъдещи проекти и да се подкрепят. Желанието на Елица и Анита е да разширят инициативите си, като приканват всички, които имат нужда от съвет да се обърнат към тях без притеснение. Сестрите смятат, че все още трудно се говори за здравословните проблеми открито и в повечето случаи те остават затворени между стените вкъщи. Те искат да дадат надежда, че пътят може да е труден, но когато вярваш в доброто и получаваш подкрепа, то тогава се случват чудеса. Събраните средства от кампанията „Розова Коледа” тази година ще бъдат изцяло насочени в помощ на жена от Сдружението.

В подкрепа на „Розова Коледа” бяха всички гост- изпълнители на бала. В програмата с изпълнение на автентичен фолклор се включиха ДВГ „Медени звънчета”, с ръководител Даниела Георгиева. Танцьорите от „Самодивче”, с ръководител Ралица Струмина тропнаха едно българско хорце. След тях аплодисменти предизвика дупнишкият певец Росен Янчев, станал популярен с участието си в риалити за изпълнители и ангелогласната самоковска Габриела Даганова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close