ОбществоРегионалниСамоков

Родителите на Емо търсят начини за лечението му, за момента дарителската кампания е спряна

Анна Манова

Родителите на 11-годишния Емил Методиев, познат повече сред близки, приятели и съученици като Емо, търсят начини за лечението му. До този момент семейството събира средства за извършване на животоспасяваща интервенция в Турция, чрез дарителската платформа helpkarma.com /Помогнете на Емо/. От края на миналата година кампанията е спряна, а в нея са постъпили 9 хил. евро. 

Преди една година ви разказахме за самоковското дете Емо и неговата трогателна история. Днес Емо е единадесетгодишен и е ученик в 4 клас в самоковското училище ОУ „Митр. Авксентий Велешки“. Борбата за неговия живот започва още от самото му раждане, когато родителите му разбират, че се е появил на бял свят с увреждане. Момчето е диагностицирано със  „спина бифида аперте менингомиелоцеле“ – прекъснат гръбначен стълб. През краткия си житейски път Емо претърпява няколко сериозни операции, достигайки до успеха да е в седнало положение. А всяка интервенция е повече от рискована.

Родителите на Емо търсят всякакви начини за лечението му, първо в „Пирогов“, където е роден и лекуван, а след това по препоръка решават да отидат в Турция. След консултации с турски специалисти в България става ясно, че са им необходими около 30 хил. евро за животоспасяващата операция. Средства, с които семейството не разполага. Познати им помагат да се регистрират в дарителска платформа, с която да наберат по-лесно необходимата сума. И това се оказва трудна задача. Въпреки че доста хора откликват на апела за помощ, в това число и съученици на Емо, за една година в кампанията се събират около 9000 евро. Кампанията в момента е спряна, защото родителите на Емо не могат да открият верния път за лечението му, даващ им необходимото спокойствие, че детето им ще живее пълноценно, а не с допълнителни увреждания.

„Включихме се в дарителската кампания с желанието да съберем пари за лечението на Емо в Турция. Оказа се, че са нужни около 30 хил. евро. Разбрахме за безплатни прегледи на турски лекари в София, посетихме ги и те ни посъветваха детето да бъде оперирано в Турция. След година направихме още една подобна консултация, тогава ми съобщиха още по-голяма сума за животоспасяващата операция, която стига около 40 хил. евро, защото състоянието му се е влошило и е препоръчително да му бъдат поставени растящи импланти. В един момент с баща му загубихме вяра, това са много пари. Затова решихме Емо да бъде опериран в България, одобриха ни от Здравната каза. Спряна е и дарителската кампания по този повод още през ноември месец 2019. Трябваше Емо да бъде опериран в средата на февруари, приеха ни в софийската болница „Пирогов“, но докторите не се решиха да я направят, за да няма риск за детето. Казаха ни, че се консултират и още специалисти, ще събират мнения. Ние не искаме да увредим още повече нашето дете. Благодарна съм на докторите, че ни казаха истината“, споделя майката Соня Методиева.

Основното притеснение на родителите е какви стъпки да предприемат оттук нататък. Друго, което ги притеснява е спряната кампания и дарителите да не се почувстват излъгани от тях.

„Не искам хората, които са дали пари за лечението на Емо, да се почувстват излъгани. Благодарни сме на всеки, който е помогнал. Събраната сума за година е около 9 хил. евро и те са в кампанията. Парите ще послужат за закупуване на неща, които са необходими за детето като нова количка, столче за баня“, казва притеснената майка. А през останалото време семейството ще се надява на най-доброто за своето дете.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close