Самоков

„Ритъмът на планината” събра арт работилници, музика и танци на едно място

Анна Манова 

За седма поредна година Самоков беше под „Ритъма на планината”. Организатори на събитието са Liberty Records, Младежки парламент – Самоков и Община Самоков. Младежкият форум се проведе на 16 септември и успя да концентрира на едно място множество разнообразни активности. Такъв беше и първоначалният замисъл – да има много настроение, музика и арт работилници, или по друг начин казано – за всеки по нещо. Топлото есенно време предразположи към дейности на открито. Тази година местоположението на събитието беше изместено от паметните стели на ДНА в крайречния парк в града. На същото място и в същия ден се проведе и национално състезание по скейтборд, организирано от клуб „Бороборд”.

В програмата на фестивала бяха включени няколко зони с работилници, разположени в различни точки на парка, които предразполагаха деца и родители да бъдат активни участници, в синхрон с „пулса” на феста. Музика огласяше цялото пространство. В арт работилниците имаше такива за ударни инструменти, за модерни и народни танци, за приложни изкуства, творческо писане и кръжок по оригами. Всяка една от тях се радваше на интерес от страна на посетителите. Една част от малчуганите рисуваха картини, други изработваха неща от пластилин, трети правеха гривни и бижута, изработваха оригами или се учеха на това как да съберат природа в бурканче.  В арт работилниците като ментори се включиха Детска танцова група „Пирински полъх” от Добринище, „Кати денс студио”, Yambadon – перкусионна група по джембе /африкански музикален инструмент/,  Център за безопасен интернет, Асоциация „Родители”, ателие „Трион”, учители от „Заедно в час”, Арт палитра към Младежкия дом в Самоков, литературният клуб в града. Доброволци към младежкия фест бяха ученици от всички училища в града, както и децата от Центъра за настаняване от семеен тип. Освен всички активности имаше и подготвена познавателна викторина, която беше свързана с историята на Самоков. За най-добрите имаше и подготвени награди.

 

 

 

 

 

Целият съботен ден мина под знака на фестивала, а вечерта беше отредена за много музика, танци и настроение. На откритата сцена в крайречната зона звучеше експериментална етно музика, фюжън, хип-хоп, реге и алтернативен рок. За настроението на присъстващите се погрижиха ДВГ „Медени звънчета”, „Кати денс”, Yambadon, Jazz Experiment, DASHE, Bockelweng, Son and Capone, Jahmmi and Gopeto, The Case. Фестивалът продължи до късните часове, а желаещи да се насладят на алтернативна музика и хубаво време не липсваха.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close