Слайд категория

Рилски спортист VS Рилски спортист

vsСпортът е един от секторите в държавата, за който се отделя специално внимание с надеждата, че децата ни ще бъдат привлечени да тренират нещо реално, а не да тренират компютърни игри по няколко часа дневно.

Самоков има славата на спортен град, дал велики имена в тази област. Но до нас достигна сигнал, който меко казано ни смути. Ще ви запознаем с разказа на група родители, чиито деца реално нямат достъп до стадион „Искър”. Доколкото е известно на всички самоковци, това е мястото, което най-пряко се асоциира с „Цар футбол”. На срещата си с нашия екип те разказаха, че децата от клуба, в който тренират, са поставени в неравностойни условия.

Те определят ситуацията като дискриминационна спрямо децата си и считат за нередна самата идея желанието и хъса за работа да бъдат спирани от бюрократичните спирачки.

„През май 2010 година Димчо Маринов създава детска футболна школа „Димчо Маринов”. Тогава все още съществува „Рилски спортист”АД. Те се състезават в Б група и след смъртта на Юри Галев, този клуб има много задължения. Не е имало кой да ги поеме, не е имало и спонсор и се е наложило прекратяване на дейността му. Създава се изцяло ново сдружение по инициатива на покойния кмет Ангел Николов с цел да има футбол в града. Той свиква среща, на която събира всички хора, свързани с футбола в Самоков и тяхна задача е да създадат нов клуб, който трябва да продължи да развива футболния спорт.

Димчо Маринов, заедно с Васил Киров, Петър Аджов, Николай Вуков и Данчо Чалъков регистрират ФК „Рилски спортист 2011”. Това се случва през месец август 2010 година. Тогава Николов предлага да вземат стадион „Искър” под наем – срещу 100 лева наемна цена, а в замяна на това Общината плаща водата и тока. За това се сключва и договор за наем по решение и на Общинския съвет. Копие от този договор имаме и ние в редакцията на „Самоков 365”.

Договорът е със срок от 5 години – т.е. до края на 2015 година. През февруари 2013 година, след сложни вътрешни отношения и обвинения към Димчо Маринов, че не управлява добре този клуб в качеството си на председател, е освободен. Децата, които тренират при него де факто нямат свой клуб, с който да се състезават.Те си тръгват заедно с треньора и през август 2013 година създава ФК „Рилски спортист – Самоков”.

Сега в града има два клуба. В клуба на Димчо Маринов има 75 деца. Откакто е създаден клубът, той няма достъп до никаква спортна база и всички родители искат да има подходящо място, където да тренират децата им. Въпреки че стадионът е отдаден под наем за срок от 5 години, в договора има клауза, която позволява той да бъде прекратен предсрочно в случай, че: „А/ Наемодателят не плаща наемната цена повече от един месец и не изпълнява задълженията си по т.16, раздел III от договора – подписване на допълнително споразумение за актуализация на наемната цена.”

Родителите решават да проверяват дали другият клуб има текущи задължения. Към 18 март в присъствието на 8 родители, на една от касите на Общината, се оказва, че има такова в размер на 2470 лева. Т.е. според тях това е абсолютно достатъчно за прекратяване на съществуващия договор за наем между „Рилски спортист-2011” и Община Самоков и директно възможност да се предостави еднакъв достъп и на двата клуба до стадиона.

Там има назначени общински служители, казват те, – организатор по спортните въпроси, двама треньори, които получават съответните възнаграждения. Родителите определят ФК „Рилски спортист – Самоков” като дискриминиран. За него не се прави нищо, казват те в редакцията на „Самоков 365” след началото на кръстоносен поход срещу институциите, решени на всяка цена децата им да имат равен достъп по стадион „Искър” заедно с останалите деца от другия клуб.

„Битката” с институциите започват на 24 септември 2013 година след като Димчо Маринов внася докладна до кмета на Общината за ползване на стадион „Искър”, придружена с 800 подписа, на която обаче няма отговор.

На 27 февруари 2014 година те внасят още едно писмо в Общината с искане за ползване на стадиона в Спортното училище, на което има отговор и решение на Общинския съвет от 18 март 2014 година, в което се казва, че наемателят се задължава да изгради, затреви и изчисти площадката. Неговото ползване става срещу 50 лева на месец. Игрището в Спортното училище се оказва абсолютно неподходящо, според тях, защото теренът е неравен и непригоден за стадион. Въпреки това Димчо Маринов със собствени средства, разказват те, се опитва да го приведе в приличен вид, но идват първите неприятни инциденти – счупена ключица на едно от децата.

Около месец по-късно в Общината се внася последното писмо от родителите, придружено с 1400 подписа отново с искане за достъп до стадиона, но след проверка на деловодството на Общината на 16 април, към него няма отговор.

Междувременно се прави график за използването на терена под стадиона и за двата отбора. От изготвения график,сигнализират родителите, се вижда, че единият отбор тренира три пъти седмично, а децата от клуба на Димчо Маринов 2 пъти. Всички тренировки са предвидени следобяд от 15.00 до 19.00 часа. Те недоволстват срещу това разписание, защото изобщо не е предвиден фактът, че някои от трениращите учат втора смяна.

Децата не ползват нищо друго, освен терена – т.е. съблекалните са недостъпни за тях и когато метеорологичните условия са лоши, се налага да се преобличат в колата на треньора, възмутени са родителите и се питат кому е нужно това целенасочено делене на самоковските деца, при положение, че и двата клуба се занимават със спорт.

Решени да доведат тази глупава сага до щастлива развръзка, семействата на всичките 75 деца ще се борят докрай, за да могат те да използват стадион „Искър”. Въпреки графика, те твърдят, че другият отбор не използва старото игрище, а си тренира, където трябва – на стадиона. Семействата на децата от клуб „Рилски спортист – Самоков” са категорични, че уважават „Рилски спортист 2011”и нямат нищо против състезателите и треньорите – всичко се прави в името на децата на града. Единственото, за което настояват е равен достъп до стадиона.

За коментар потърсихме и кмета на община Самоков Владимир Георгиев. По думите на кмета Димчо Маринов е поискал терена на Спортното училище, а след това е дошло искането на родителите за резервното игрище и на базата на това тяхно искане е създаден графикът за ползване, а за спазването му е издадена заповед.

Стадион „Искър” се използва за отбора на мъжете и за гостуващите отбори. По думите на градоначалника поддръжката на големия стадион е много голяма. На поставените от родителите въпроси за развалянето на съществуващия договор с „Рилски спортист 2011”, кметът е на мнение, че това би повлияло зле върху образа на Общината като партньор на спортните клубове в града, ако при всяко неразбирателство между треньорите, разваля договори. На другия въпрос за достъп до съблекалните, той заяви, че ще се осигури такъв.

Продължаваме да следим историята и ще дадем трибуна на всички гледни точки по въпроса, които биха произлезли след публикуването на този материал.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close