Седмицата

Рилският зелник – празник на уникалното и самобитното

rilski zelnikМария Галчева

За 14-та поредна година отбелязахме празника на рилския зелник в село Бели Искър. Истински празник за сетивата и за кулинарията беше превърналия се в традиция ден на вкусното ястие, но покрай него се насладихме на автентичен фолклор от цялото самоковско поле. Читалищните състави, дошли от всички части на общината, озвучаваха мегдана, докато журито класираше най-вкусния зелник. То се председателстваше от майстор-готвача Боряна Стоилова.

Отново по традиция класираните три зелника спечелиха награди, съответно 50 лв за първенеца, 30 лв за втория и 20 лв за третия. 20 лв беше поощрителната награда за най-красив зелник. След това ястията бяха разпродадени на търг, като за изненада за най-много пари беше продаден най-красивият зелник, дело на Йорданка Караджичкова, който отиде при зам.-кмета по финансовите въпроси Сия Шехтанова, разделила се със 100 лв по този повод. Другите суми бяха значително по-малки – 26 лв за номер  3, 45лв за номер 2 и за първенеца 55 лв.

Много хора уважиха събитието, като сред тях можеха да бъдат забелязани народните представители Ирена Коцева и Радослав Стойчев, кметът на община Самоков, кметовете на села, общински съветници. Кметът на село Бели Искър Крум Георгиев благодари на всички, които за пореден път бяха неизменна част от празника на неговото село, на читалищните състави, на местното туристическо сдружение, което беше гръбнакът на празника, а в приветственото си слово Владимир Георгиев отбеляза, че има неща, които правят самоковския край уникални – това са традиционните ни ястия и магическото звучене на фолклора ни.

До късно следобяд площадът на селото беше огласяван от музика и весела глъчка, които ще останат спомен за празника до следващата година, живот и здраве.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close