Седмицата

Референдум няма да има. ОбС определиха въпроса като незаконосъобразен

referendumМария Галчева

На 10 септември беше последната сесия на ОбС Самоков преди официалното влизане в кампания. Първата точка от дневния ред беше посветена на темата с референдума и депото.  Представителят на Инициативния комитет Румяна Костадинова изложи пред съветниците мотивите за искания референдум, като ги определи като отдавна познати на всички. Най-сериозни сред тях са близкото разстояние до град Самоков и до село Драгушиново, както и до река Искър, неговата големина, както и периодът от 30 години на експлоатация.  Тя подчерта, че Инициативният комитет е спазил всички закони при събирането на подписите и призова общинските съветници да направят същото при вземането на решение.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев в становището си припомни всички ключови моменти от началото на сагата с депото. От решението, с което ОбС тогава го конституира и определя до неговият финал. На 100% в момента са изпълнени всички точки от проекта  и на 18 септември предстои откриването му.  Постоянните комисии към ОбС до една определиха въпроса като незаконосъобразен, като водеща роля тук имаше Комисията по Законност, обществен ред и  разпореждане с общинска собственост.

Като незаконосъобразен беше определен въпросът за референдума, защото има редица решения на съда, експертизи от независими компетентни органи относно площадката, които гарантират, че са спазени всички процедури във връзка с изграждането на депото и избора на място. Тук Инициативният комитет изтъкнаха своите мотиви, базирайки се на пропуските по ОВОС-а и това, че в много случаи съдът е манипулиран. Дадени бяха примери с изградени депа, които уж отговарят на изискванията, но вече са дефектирали  – Пловдив, Ботевград, Карлово.

С 21 гласа за беше приет отказът за провеждане на референдум. От Инициативния комитет ще обжалват.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close